Pod lupom: Dvadeset sedam kritičnih situacija, 16 slučajeva kršenja predizborne šutnje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini su uglavnom izvršene u skladu sa propisima, kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu direktor projekta Koalicije ”Pod lupom” Dario Jovanović. Istakao je da su svi članovi biračkih odbora bili su prisutni jutros u 6.00 sati na 85 posto posmatranih biračkih mjesta.

– Njihova obaveza je da svi budu prisutni sat vremena prije otvaranja biračkih mjesta. Ovo je veći procenat nego na izborima 2014. godine kada ih je bilo oko 65 posto u šest sati ujutro – kazao je Jovanović.

Istakao je kako “na jedan posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala”.

– To je poprilično veliki procenat s obzirom na to da imamo 2.500 biračkih mjesta pokrivenih. Uglavnom se radi o tome da distribucija izbornog materijala od centalne izborne komisije prema lokalnim izbornim komisijama a poslije od lokalnih izbornih komisija prema biračkim odborima nije izvršena kako je to bilo zamišljeno – pojasnio je Jovanović.

Na 99 posto biračkih mjesta glasačka kutija je pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

– Ukupno 81 posto biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7 sati, 17 posto je otvoreno sa kašnjem do 15 minuta, a između 7.15 i 8.00 sati otvorena su dva posto biračkih mjesta. Dva biračka mjesta nisu otvorena do 8.00 sati – izjavio je Jovanović.

Dva su slučaja biračkih mjesta koja nisu otvoreni na vrijeme i to na Istočnoj Ilidži i Općini Stolac (176A010), kazao je Jovanović dodavši kako je “razlog neotvaranja biračkog mjesta u Stocu dodostatak izvoda iz centralnog biračkog spiska”.

– Šezdeset mobilnih timova Koalicije jutros do 9.00 sati je obišlo 151 redovno biračko mjesto i šest biračkih mjesta na kojima su rješavali kritične situacije. Kritične situacije su incidentne pojave koje za nas predstavljaju teže oblike kršenja izbornog procesa. Ne znači da su sve utemeljenje, mi njih provjeravamo sa izbornom administracijom, sa našim posmatračima na terenu, sa mobilnim timovima – kazao je Jovanović.

On je naglasio kako je “izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s izbornim zakonom i propisima, ali da je bilo manjih problema na oko jedan posto biračkih mjesta. Glavni razlog toga jeste nedovoljna komunikacija između pojedinih lokalnih izbornih komisija i centralne izborne komisije i problemi s izdavanjem akreditacija.

– Konkretno, imali smo određene probleme u Banjoj Luci i Stocu. Koalicija sarađuje sa Centralnim lokalnim izbornim komisijama na otklanjanju ovih problema – dodao je Jovanović.

Potcrtao je kako je “u prethodnih 48 sati ponovo zabilježen pritisak, ovaj put na birače koji su trebali posmatrati na biračkim mjestima, tako da određeni broj posmatrača u posljednja 24 sata otkazao angažman Koaliciji Pod lupom”.

– Srećom imali smo zamjenu rezervu za te ljude i uglavnom je riječ o pritiscima političkih subjekata. Imali smo probleme u općinama Livno, Travnik, Novi Travnik i Vitez – precizirao je Jovanović.

Tokom jučeranjeg dana ali i jutros građani su prijavili 16 slučajeva kršenja predizborne šutnje koja se uglavnom odnosi na političku agitaciju da se glasa za pojedinog političkog subjekta, oglašavanje na facebooku i plakatiranje tokom predizborne noći.

– Građani su nam poslali više slučajeva slanja SMS-a od konkretnih političkih subjekata za koje znamo ko su – kazao je Jovanović, ali s obzirom na izbornu šutnju koja je u toku, nije htio govoriti konkretno o kojim političkim subjektima se radi.

Koalicija “Pod lupom” do sada je registrovala ukupno 27 kritičnih situacija u sklopu lokalnih izbora u BiH.

– Konkretno je riječ o 27 kritičnih situacija za koje smatramo da su utemeljene, a naši posmatrači su na osnovu prijavljenog ukupno podnijeli 23 primjedbe u zapisnike o radu biračkih odbora – kazala je članica Koalicije Jelena Tanasković-Mićanović.

Zabrana posmatranja posmatračima Koalicije desila se dva slučaja gdje im nije dopušten ulazak prilikom vršenja ručnog brojanja listića.

– Kašnjenje otvaranja biračkog mjesta registrovano je u Stocu i nemamo informacije da li je ono otvoreno za rad – dodala je Tanasković-Mićanović.

Iz Koalicije navode da su nepravilnosti u procesu glasanja zabilježene u obliku pomoći pri glasanju gdje se jedna osoba pojavljuje kao pomagač u više od deset slučajeva. Također, registrovano je nagovaranje birača da glasaju za neku opciju u šest slučajeva, a u osam slučajeva registrovano je sistemsko kršenje biračkog zakona od strane biračkog odbora.

Nagovaranje birača da glasaju za neku političku opciju na biračkom mjestu ili u njegovoj neposrednoj okolini je zabilježeno u šest slučajeva, a sistemsko kršenje Izbornog zakona od biračkog odbora u osam slučajeva.

Iz Koalicije “Pod lupom” su pozvali sve građane da izađu na izbore, naglasivši kako svaki glas utiče na rezultat.

Današnje Lokalne izbore posmatra 2.700 posmatrača Koalicije ”Pod lupom” na više od 2.500 biračkih mjesta, u 142 lokalne izborne komisije i 60 mobilnih timova širom BiH. Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ”Pod lupom”, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.