Podignuta optužnica protiv Azre Bašić za ratne zločine u Derventi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine je podigao optužnicu protiv Azre Bašić, rođene 1959. godine u Rijeci. Optužena se tereti da je, u svojstvu pripadnice HVO-a na području Dervente, postupala protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Ona se tereti da je 1992. godine počinila ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Dervente i okoline, koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi.

Prema navodima optužnice, Azra Bašić je nožem, na izuzetno svirep način, usmrtila civila, muškarca srpske nacionalnosti, koji je ležao na podu nakon što je teško pretučen i zlostavljan.

Optužena se tereti da je u više navrata, na svirep način mučila i zlostavljala veći broj zatvorenika srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi, nanoseći im teške fizičke i psihičke povrede od kojih i danas osjećaju posljedice.

Azra Bašić je nedavno iz SAD-a izručena pravosuđu BiH, od kada se nalazi u pritvoru.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 32 svjedoka i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.