Podignuta optužnica zbog utaje poreza u iznosu od 200.000 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Rabić Hajrudina, 48, iz Gradačca zbog utaje poreza na promet proizvoda od blizu dvije stotine hiljada KM izvršene u Brčkom 2003. i 2004.godine.

Optuženi se tereti da je u dogovoru s osnivačima dva brčanska preduzeća korištenjem njihove registracijske dokumentacije i pečata nabavio u veleprodaji robu vrijednosti od blizu dva miliona KM, a potom je za gotov novac prodao na crnom tržištu.

Prema rezultatima istrage, Rabić je uprkos lažnom prikazivanju daljeg toka prometa robe naveliko, radi poreskog oslobađanja, stekao poresku obavezu obzirom da je roba završila u krajnjoj oporezivoj potrošnji.

Kako to proizilazi iz optužnice, Rabić je prikrivanjem krajnje potrošnje nevođenjem propisanih evidencija i nepodnošenjem konačnog obračuna poreza na promet preduzeća “Vita Klas” i “Matriks“ za dvije godine uzastopno, postupao s namjerom izbjegavanja plaćanja poreza na promet za ova lica u iznosu od 198.138,32 KM. Iz dokumentacije koja je nadležnom sudu dostavljena uz optužnicu proizilazi da ukupna vrijednost neevidentiranog prometa ovih preduzeća za 2003. i 2004.godinu iznosi 1. 708 269,68 KM.

Po okončanju sveobuhvatne istrage još jednog slučaja poreske evazije na štetu lokalnog budžeta u velikom iznosu, Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH je protiv Rabića podiglo optužnicu za produženo krivično djelo poreske utaje, koju je potom dostavilo nadležnom sudu na dalji krivični postupak. Optužnicom, u cijelosti potvrđenom u fazi prethodnog saslušanja, predloženo je izvođenje brojnih materijalnih dokaza koji potkrepljuju njene navode, kao i saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka na glavnom pretresu.

Sudskim potvrđivanjem svih tačaka optužnice potvrđena je osnovana sumnja da je optuženi počinio krivično djelo poreske utaje (iz člana 267 stav 3. Krivičnog zakona Brčko Distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.