Pojačana kontrola točenja alkohola maloljetnicima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u narednim danima će pojačati operativne aktivnosti na kontroli zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja i protupravnog točenja alkohola maloljetnicima u ugostiteljskim objektima.

Ove aktivnosti će biti provedene u saradnji s predstavnicima centara za socijalni rad od 13. do 18. januara, na području svih policijskih stanica u kantonu. Nakon izvršene analize i procjene stanja, Uprava policije MUP-a ZDK-a utvrdila je da je svakodnevno primjetan veći broj maloljetnih osoba koje, boraveći u ugostiteljskim objektima, konzumiraju alkoholna pića, te sve veći broj maloljetnika koji se po nagovoru starijih osoba, najčešće roditelja ili staratelja, bave prosjačenjem, u tačno određenim vremenskim periodima i na određenim lokalitetima, čime se u znatnoj mjeri ugrožava javni red i mir.

Iako policijski službenici svakodnevno sankcionišu počinitelje ovih prekršaja, prilikom analize iskazana je potreba za većom i sveobuhvatnijom akcijom, kako bi se na efikasniji način spriječila ovakva društveno neprihvatljiva i devijantna ponašanja mlade populacije stanovništva.

Uprava policije MUP-a ZDK je sačinila plan aktivnosti koje će biti realizirane u narednom periodu, a s ciljem kontrole zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja i protupravnog točenja alkohola maloljetnim osobama u ugostiteljskim objektima.

Aktivnosti policijskih službenika bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema maloljetnim osobama koje prosjače ili se odaju skitnji, njihovim roditeljima, starateljima ili trećim osobama koje ih navode na to, kao i osobama koje daju alkoholna pića maloljetnicima, a posebno vlasnicima ugostiteljskih i drugih objekata u kojima se toči alkohol.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.