Pojačati nadzor u školama i sprečavati svaki oblik vršnjačkog nasilja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH pozvalo je danas sva kantonalna ministarstva obrazovanja da se hitno izjasne o mjerama i aktivnostima koje poduzimaju kako bi se spriječio i suzbio svaki oblik vršnjačkog nasilja i zlostavljanja, javlja Anadolu Agency.

“Također, u vezi s ovim ozbiljnim problemom među djecom i mladima, za srijedu, 13. januara, zakazana je i posebna, tematska sjednica Koordinacije ministara obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, te pozivamo sve ministre da zajedničkim radom i koordiniranim aktivnostima potaknemo nastavak rada na suzbijanju vršnjačkog nasilja te unaprijedimo postojeće aktivnosti koje se poduzimaju u kantonima”, navodi se u pisanom saopćenju Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Ovo Ministarstvo osvrnulo se i na tragični događaj u Kantonu Sarajevo u kojem je život izgubio 14-godišnji Mahir Rakovac skokom sa osmog sprata zgrade u naselju Dobrinja, 14. decembra prošle godine, saopćivši kako je taj događaj “teško pogodio svakog čovjeka u ovoj zemlji”.

U saopćenju je izraženo očekivanje od svih mjerodavnih institucija da što hitnije rasvijetle sve okolnosti ovog slučaja.

“Obrazovno-odgojni sistem je vrlo važan u sprečavanju i otkrivanju svakog oblika zlostavljanja djece, pa tako i vršnjačkog, kao i u pružanju podrške djetetu i porodici, a škole su dužne reagirati na svaku pojavu nasilja, bez obzira na to koje je vrste i zašto se pojavljuje. Ovo je, upravo, način i kako možemo smanjiti, pa u konačnici i suzbiti, zlostavljanje te osigurati sigurno i poticajno okruženje u školama te da djecu odgajamo u ozračju međusobnog uvažavanja, poštovanja i ravnopravnosti”, poručuju iz federalnog Ministarstva.

Pozvali su sva nadležna kantonalna ministarstva da se dodatno angažiraju i poduzmu pojačane mjere inspekcijskog i drugih oblika nadzora u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, kako javnim tako i privatnim, te da u narednom periodu intenziviraju provođenje programa prevencije vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije.

“Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke izražava punu spremnost da, u skladu sa svojom koordinirajućom ulogom, pruži podršku kantonima u poduzimanju neophodnih aktivnosti, a prije svega u programima dodatne edukacije nastavnog osoblja i menadžmenta škola kako bi, u saradnji sa roditeljima, mogli prepoznati probleme i sve promjene u ponašanju djece. Posebno je važno da svi zajedno radimo na smanjenju i suzbijanju nasilja u školama, svako iz svog ugla i svoje uloge, i odlučno reagiramo na ovaj problem te poučimo i odgojimo djecu da bolje poštuju jedni druge i da se svi osjećaju vrijednima i važnima”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.