Policija pomaže izbjeglicama u ilegalnom prelazu granice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Više od dvije hiljade izbjeglica ilegalnim je prelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku tokom protekle noći.

Uz još 4.000 njih koji su tim prelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj izbjegličkoj krizi.

Najprije je u 2 sata ujutro u Botovo stigao voz s 11 vagona u kojima je bilo nešto više od 1.000 izbjeglica. Potom je u 5 i u 7 ujutro stiglo još 20 autobusa s oko hiljadu ljudi. Prema posljednjim informacijama s terena u Tovarniku, puni se još jedan voz s izbjeglicama te se očekuje da će tokom dana krenuti put Botova.

Svim izbjeglicama koje prolaze vozom ili autobusima kroz Koprivnicu do Botova pomažu policajci, ljekari, volonteri Crvenog križa, dobrovoljni i profesionalni vatrogasci i građani. Daju im hranu i vodu, a najmlađima i slatkiše. Među izbjeglicama još uvijek je mnogo bolesnih i ozlijeđenih od puta dugog i do 40 dana. Iscrpljeni su svi. Najviše ih je iz Sirije i Iraka, a ima ih i iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana te čak i iz Afrike.

Više od 2.000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro hiljadu u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizovano prebačeno tokom dana.

U Austriju je u subotu prema policijskim podacima ušlo najmanje 10.000 izbjeglica, dok je po procjeni lokalnog Crvenog križa, koju prenosi agencija APA, ta brojka veća za dvije do tri hiljade ljudi. Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 izbjeglica.

Prema posljednjim podacima MUP-a, objavljenim u subotu u 15.50 sati, oko 21 hiljada izbjeglica ušla je u Hrvatsku od početka izbjegličke krize.

Za sav promet od četvrtak navečer zatvoreno je sedam graničnih prelaza sa Srbijom, a od nedjelje i jedan prema Sloveniji, prelaz Harmica.

Zatvoreni su granični prelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska izbjeglica iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo.

Po posljednjom izvješću HAK-a, na graničnom prelazu Bregana do daljnjega je obustavljen promet teretnih vozila (kolona je duga oko 2,5 km), a na GP Bajakovo kolona teretnih vozila na izlazu iz zemlje je oko 11 km.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.