Policijski pas “Crazy” pronašao više od pet tona droge

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pas tragač “Crazy” već sedam godina je u službi turske policije i do sada je učestvovao u brojnim operacijama u kojima je otkrio više od pet tona skrivene droge, a ujedno je i nerazdvojni prijatelj svog dresera policajca Ahmeta Coskuna.

Coskun je istakao da je svog psa kupio od jednog poznanika prije sedam godina dok je bio još tromjesečna beba i da je uložio velike napore kako bi od njemačkog vučjaka, koji je predodređen da bude policijski pas čuvar i napad, odgojio i psa za otkrivanje droge.

“Već sedam godina svakodnevno radim sa svojim psom kojeg sam nazvao ‘Crazy’ zbog njegove energične naravi. Mnogo je bilo odricanja, ali smo uspjeli da razvijemo izuzetno jaka osjetila, što dokazuju i brojne uspješne policijske operacije u kojima nam ‘Crazy’ pomaže”, kazao je Coskun.

Ističući kako je do sada radio u tri turske provincije na otkrivanju narko krijumčara, Coskun je kazao da trenutno služe u policijskoj upravi u gradu Osmaniye i da je ‘Crazy’ omiljen među policajcima.

“U Bingolu, Vanu i Osmaniyi smo učestvovali u brojnim operacijama i ‘Crazy’ je pretražio nebrojeno lokacija, kamiona, vozila i objekata. Posljednji veliki uspjeh smo imali u januaru ove godine kada je ‘Crazy’ u jednom napuštenom vozilu otkrio 201 kilogram heroina. Tokom sedam godina službe u tri grada, moj pas je otkrio više od pet tona narkotika različite vrste”, rekao je Coskun.

Naglasivši da je ‘Crazy’ postao član njegove porodice, Coskun je kazao da je i njegova supruga prevazišla strah od pasa.

“Imam suprugu i jednoipogodišnjeg sina i oni su veoma bliski sa psom. Svima kažem da imam četveročlanu porodicu, a taj četvrti član je ‘Crazy'”, naglasio je Coskun.

Policijski pas je specijalno obučeni pas za posebne namjene u službi policije i drugih organa za sprovođenje zakona. U mnogim zakonodavstvima se ranjavanje policijskog psa smatra krivičnim djelom. U porastu je broj policijskih službi koje svoje pse štite zaštitnim neprobojnim prslucima. Pas ubijen na dužnosti se nerijetko u brojnim zemljama sahranjuje uz državne počasti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.