Poljoprivrednici u BiH traže imena onih koji su nelegalno izvozili meso u Tursku

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini zatražili su od vlasti BiH da hitno istraže i kažu koje su kompanije zloupotrijebile ugovor sa Turskom o izvozu mesa.

“Tih kompanija nema mnogo, ima ih pet i mi ćemo istrajati da budu objavljena njihova imena. Kako možemo čuti, dvije kompanije su posebno zloupotrebljavale bescarinski izvoz mesa u Tursku i njima ne treba dozvoliti da otkupe više ni uho, a kamoli nešto drugo”, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, dodajući da je zbog pojedinaca dalja realizacija ugovora sa Turskom o izvozu mesa upitna.

Kako nezvanično saznajemo, kompanije koje su se bavile izvozom mesa u Tursku su “Suša” iz Visokog, Mesna industrija “Dušići” iz Posušja, zatim Mesna industrija “Piemonte” iz Tuzle te “Bajra” iz Travnika i “Šišović” iz Rakitnog, nedaleko od Posušja. Prema nezvaničnim informacijama, nekim od ovih kompanija već je zabranjen izvoz u Tursku i to dok SIPA i zvanični organi BiH ne utvrde da li je bilo zloupotreba prilikom slanja ranijih pošiljki.

“Zloupotreba je bilo. Kako odjednom cijena pade za 1,5 maraka po kilogramu. Na početku je bila pet KM, a danas nude svega 3,5 KM i očigledno je da ima malverzacija”, rekao je Bićo.

Dok poljoprivrednici tvrde da bi posao vijeka odnosno izvoz mesa u Tursku moga propasti, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da to nije tačno i da ugovor sa Turskom o izvozu mesa iz BiH nijednog trenutka nije bio ugrožen. On tvrdi da Turska na bilo koji način ne pooštrava mjere za izvoz te da sve aktivnosti na sprečavanju mogućih zloupotreba provodi isključivo ministarstvo na čijem je čelu.

“Ne provodi Turska nikakve aktivnosti nego Ministarstvo i nadležne službe koje unazad nekoliko mjeseci vrše opsežne kontrole svih izvoznih objekata kako bi eventualno eliminisali bilo kakve nepravilnosti u porijeklu. Provjerava se da li se radi o domaćim proizvodima, u ovom slučaju mesu, da li se drže odgovarajućih pravila u tom smislu i da li ima zloupotreba”, rekao je Šarović dodajući da se sve radi u koordinaciji sa Turskom.

On takođe navodi da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, zajedno sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Kancelarijom za veterinarstvo, vrši kontrolu objekata i da od entitetskih institucija traže da posebno obrate pažnju na ovlaštene veterinare.

Ovim je Šarović na neki način potvrdio ranije pisanje “Nezavisnih” da određeni mesoprerađivači, zajedno sa veterinarima, falsifikuju ušne markice, odnosno pasoše za stoku i to na način da iz zemalja EU uvoze stoku, skidaju ušne markice koje ima i stavljaju domaće.

“Želimo da sasiječemo svaki pokušaj zloupotrebe. U tom smislu aktivnosti vode nadležne institucije BiH, a ne bilo ko drugi i ovim želimo da pokažemo da BiH i njene institucije drže do sporazuma sa našim partnerima i da u ovom slučaju korist bude obostrana, odnosno da BiH ima korist za proizvođače, odnosno farmere, a ne bilo koji drugi trgovac”, rekao je Šarović.

Podsjećanja radi, “Nezavisne” su objavile da su pojedini mesoprerađivači uvozili meso iz Poljske i živu stoku iz Rumunije, a onda tu robu kao domaću isporučivali kupcima u Turskoj, što je suprotno sporazumu u kojem se kaže da BiH u Tursku može izvesti godišnje 15.000 tona mesa isključivo domaće proizvodnje.

(Nezavisne)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.