Polovina građana BiH: Ne isplati se boriti protiv korupcije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Istraživanje koje je urađeno u Bosni i Hercegovini pokazalo je da više od 50 posto bh. građana smatra da se uopće ne isplati boriti protiv problema korupcije, koju je koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan nazvao rak-ranom bh. društva.

Kako bi se to promijenilo, ali i uhvatilo u koštac s ovim pitanjem, Ured koordinatora za reformu javne uprave organizirao je danas u Sarajevu početnu konferenciju uoči implementacije jednogodišnjeg projekta nazvanog “Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe”.

Korupcija je jedan od ključnih problema čije rješavanje je dosad bilo izbjegavano, a Ćuzulan ističe da će se društvo morati konačno suočiti s ovim pitanjem, jer je drugi dio istraživanja pokazao da je 30 posto građana učestvovalo u određenim koruptivinim aktivnostima.

‘Koruptivni mentalitet’

Samim tim stvoren je “koruptivni mentalitet” na koji su svi pristali, ali nije nemoguće boriti se protiv korupcije te Ćuzulan navodi za primjer žestoku borbu protiv korupcije u Rumuniji, koja je rezultirala dostizanjem gotovo nulte stope korupcije.

Najavio je da će biti neophodno jačanje zakonodavnog okvira, ali i svega onoga što jača etički integritet institucija, dodajući da se vlastitim primjerima može manifestirati borba protiv korupcije.

O mogućnosti prijave korupcije i činjenici da postoji zakon koji će zaštititi prijavitelja govorio je pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Mevludin Džindo, iznoseći podatak da postoje kanali za prijavu korupcije u svih 75 državnih institucija.

„Ovako ne postoji isplativa računica da se bavite korupcijom jer postoji mogućnost da vas neko prijavi i da taj neko bude apsolutno sistemski zaštićen“, dodao je Džindo.

Devet tijela za sprečavanje korupcije

Također, kazao je, postoji devet tijela za sprečavanje korupcije, takozvanih hibrida ove agencije, na svim nivoima vlasti koji su potrebni da bi se uspostavio stub antikorupcije i definitivno znalo s kim se razgovara.

„Imamo podatke s terena o tome kakav nam je normativni okvir, postoje li neki nedostaci i ako postoje na koji način ih se može riješiti te kakva su iskustva s korupcijom kada je u pitanju državna služba“, naglasio je projektni ekspert Almir Maljević.

Istaknuo je da se na taj način stiče utisak kakav je obim, struktura i dinamika pojavnog oblika korupcije u BiH te je moguće educirati državne službenike kako se tome suprotstaviti.

Reforma javne uprave

Rukovoditeljica Službe za informiranje Vijeća ministara BiH Mirjana Micevska-Pajanović smatra da će ovaj projekt doprinijeti radu državnih službenika da bi znali prepoznati izazove koji su pred njima kada je u pitanju borba protiv korupcije, ali i njenoj prevenciji, jer službenici za odnose s javnošću posjeduju informacije koje imaju cijenu na tržištu.

Cilj projekta je podrška procesima demokratske stabilizacije i reformi javne uprave u BiH u segmentu izgradnje profesionalne i etične državne službe, povećanjem transparentnosti u radu uprave, jačanjem integriteta i podizanjem svijesti o problemu korupcije u radu javnih službi.

Institucije alociraju sredstva za borbu protiv korupcije putem Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.