Porastao nivo THC-a u marihuani

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Istraživači su ispitali više od 38.600 uzoraka ilegalne marihuane, koju je zaplijenila američka DEA (Uprava za suzbijanje droge) u proteklih 20 godina. Pronađeno je da je nivo THC-a (tetrahidrokanabinola), glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, porastao sa četiri procenta u 1995. na 12 posto u 2014. godini.

Obrnuto, nivo CBD-a (kanabidiola), sastojka koji je potencijalno koristan za zdravlje, pao je sa 0,28 posto u 2001. manje od 0,15 procenata u 2014. godini.

Kada su naučnici pogledali odnos THC-a i CBD-a, otkrili su da je marihuana iz 1995. imala 14 puta viši nivo THC-a u odnosu na CBD, a u 2014. nivo THC-a je bio 80 puta veći od CBD-a.

“Vidimo da je odnos THC-CBD zaista porastao i nastavlja da raste”, rekao je vođa studije Mahmud A. Elsoli. On dodaje i da povećanje jačine marihuane može imati negativne zdravstvene posljedice za njene konzumente, posebno one mlađe.

Kada osoba konzumira marihuanu s nižim nivoom THC-a, “to izaziva prijatan osjećaj, osjećaj sreće”, izjavio je Elsoli za Lajv Sajens. Međutim, konzumiranje marihuane s visokim nivoom THC-a može dovesti do psihoza ili napada panike, dodaje on.

Postoji nekoliko faktora koji dovode do povećanja jačine marihuane na crnom tržištu. Na primjer, što je veći sadržaj THC-a, proizvod je skuplji. To predstavlja poticaj za uzgajivače da vrše selekciju i uzgajaju samo one varijetete s većim sadržajem THC-a, jer će tako zaraditi više, ističe Elsoli.

Takođe, konzumenti često razvijaju toleranciju na THC, što znači da tokom vremena traže sve veće doze da bi postigli željeni efekat. Kod njih se razvija potreba za sve jačom marihuanom.

Prethodna istraživanja su, takođe, pokazala da se jačina marihuane, uključujući marihuanu koja se prodaje u državama gdje je ona legalna, povećala u toku prethodnih godina. Na studiji predstavljenoj u martu 2015. na sastanku Američkog hemijskog društva, istraživači su izjavili da su pronašli marihuanu u Koloradu koja ima čak 30 procenata THC-a. Nivo THC-a u marihuani u proteklih 30 godina je bio ispod 10 procenata, kažu istraživači.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.