Porezna uprava FBiH u jednom danu otkrila 66 neprijavljenih radnika

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Porezna uprava Federacije BiH je 7.decembra 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 215 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni većinom porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 66 neprijavljenih radnika, 13 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 58 obveznika koji nisu izdavali račune i 19 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 51 objekat i izdat 121 prekršajni nalog, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 274.800 KM.

Porezna uprava Federacije BiH je tokom 29 provedene jednodnevne akcije na području Federacije BiH izvršila 7.053 kontrola, kojom prilikom je otkrila: 2.401 radnika sa neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), da je 1.053 objekta radilo bez odobrenja za rad, da 2.209 subjekta nije izdavalo račune i da je 650 objekata poslovalo bez instaliranog fiskalnog uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti Uprava je zapečatila 1.682 poslovna objekta i izdala 4.477 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 10.249.630 KM.

Pozivamo porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…

Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu sa poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.