Posao za 30 novih službenika u tri ministarstva Vlade FBiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prije šest dana, tačnije u četvrtak 30. oktobra, Vlada FBiH je donijela odluku o smanjenju javne uprave FBiH za 150 uposlenika.

Vlade FBiH je svojom odlukom krajem juna zadužila federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agenciju za državnu službu FBiH, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 30.9.2016. godine. Vlada FBiH je krajem prošlog mjeseca ovaj rok produžila do 31. 12. 2016. godine.

Premijer Fadil Novalić je ovu odluku objasnio potrebom za reformama. Moratorij na zapošljavanje je već dao rezultat jer se, prema Novalićevim riječima, broj uposlenih sa 7.300 smanjio na 6.700.

“Povukli dodatni potez, smanjenje za još 150 zaposlenika u federalnim ministarstvima i vladinim tijelima. Time smo prošle godine uštedjeli 13, a ove godine moramo još 10 miliona KM, što je 25 miliona, odnosno 10 posto onoga što iz Budžeta FBiH dajemo za plaće”, kazao je Novalić.

Međutim, na službenoj stranici prije dva dana objavljen je Javni konkurs za prijem državnih službenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, a to nam je potvrđeno i u Agenciji za državnu službu FBiH.

Putem konkursa je planirano zaposlenje 17 izvršilaca.

“Moratorij na zapošljavanje je na snazi. Zašto je objavljen konkurs za prijem službenika treba provjeriti u MUP-u FBiH. Postoje dvije opcije, jedna da je to budžetirano prije stupanja moratorija na zapošljavanje, a druga kada su u pitanju hitne potrebe službe”, rečeno nam je iz kabineta premijera FBiH.

Iz MUP-a FBiH nam je objašnjeno da je krajem prošle godine penzionisano više od 30 osoba, te se pojavila potreba za zapošljavanjem novih kadrova.

U isto vrijeme, traži se 9 izvršilaca za popunu radnih mjesta državnih službenika u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, te 4 izvršioca za popunu radnih mjesta državnih službenika u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.