Poslije Nove godine izjašnjavanje o izmjenama Izbornog zakona BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH je jučer i danas u Konjicu razmatrala moguće izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka o kojima će se izjašnjavati poslije Nove godine.

Član Interresorne radne grupe Halid Genjac je kazao Feni da su sva pitanja koja iziskuju promjene ili poboljšanja u Izbornom zakonu tretirana jučer i danas.

Po njegovim riječima, konačne odluke nisu donesene, to je ostavljeno za prvi sastanak Interresorne radne grupe poslije Nove godine.

“Tada će se konačno odlučivati o svakom pojedinačnom pitanju, ali smo se u velikoj mjeri približili odlučivanju, jer smo svako od tih pitanja razmatrali”, naveo je Genjac.

Podsjetio je da su to, između ostalog, pitanje odgađanja izbora sa svim uslovljenostima izmjene Ustava FBiH i zakona entiteta, pitanje cenzusa, pitanje otvorenih ili zatvorenih lista, sastava biračkih odbora…, dodajući da su to najznačajnija pitanja.

“Interresorna radna grupa je danas, pored Izbornog zakona, razmatrala izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka i to one izmjene koje su od GRECO-a postavljene kao zahtjevi da bi zakon o finansiranju političkih stranaka zadovoljio standarde u toj oblasti”, istakao je Genjac.

Naveo je da su te preporuke sačinjene u vidu amandmana na zakon, da su danas razmatrali modalitete ili eventualno usavršavanje tih amandmana te da će se i o prijedlozima izmjena Zakona o finansiranju političkih stranaka izjašnjavati poslije Nove godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.