Poslodavci u EU mogu zabraniti nošenje hidžaba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Visoka savjetnica Evropskog suda pravde rekla je danas da poslodavci u Evropskoj uniji legitimno mogu da zabrane zaposlenim ženama da pokrivaju glavu maramom na radnom mjestu, pod uslovom da je zabrana zasnovana na generalnom pravilu kompanije, a ne na predrasudi protiv određene vjeroispovijesti.

Advokat Juliane Kokott je danas iznijela svoje mišljenje nakon što je belgijski sud zatražio razjašnjenje o tome šta zabranjuju zakoni EU protiv diskriminacije, prenosi AP.

U Belgiji je zabilježen slučaj Samire Aršbite koja je otpuštena sa mjesta recepcionara u jednoj sigurnosnoj kompaniji pošto je insistirala da joj se dozvoli da na poslu glavu pokriva maramom.

Aršbita je podnijela tužbu zbog diskriminacije u dva belgijska suda, ali su njene tužbe odbačene, te se obratila Kasacionom sudu Belgije, koji je zatražio mišljenje suda EU.

Kokott je precizirala da kompanija može zabraniti nošenje marame samo ukoliko je ta odluka zasnovana na generalnom pravilu kompanije kojim se zabranjuje nošenje vidljivih političkih ili vjerskih simbola na radnom mjestu, a ne na predrasudi u pogledu određene vjere, prenosi Tanjug.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.