Pozicija ambasadora za zatvaranje istrage protiv Dautbašića?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na jučer održanom ročištu u Sudu BiH u slučaju protiv sekretara Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman tužitelj Tužilaštva BiH Božo Mihajlović spomenuo je ime Zijada Hadžijahića, službenika u ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Tužilac Mihajlović je spomenuo Hadžijahića u kontekstu pomoći Fahrudinu Radončiću u lobiranju unutar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a zauzvrat tražio da mu se supruzi Nermani Hadžijahić obezbijedi ambasadorska pozicija u Sloveniji.

“Nadalje, osumnjičeni su putem zaposlenika Američke ambasade u Sarajevu Zijada Hadžijahića pokušali izvršiti pritisak na pravosuđe BiH kako bi se navedena istraga zatvorila u Tužilaštvu BiH, a zauzvrat su Zijadu Hadžijahiću obećali postavljenje njegove supruge na mjesto Ambasadora BiH u Sloveniji, dok u isto vrijeme Fahrudin Radončić obavještava Bakira Dautbašića da je on lično tražio od šefa misije OSCE-a u BiH Jonathana Moora da on putem svojih veza pokuša izvršiti pritisak na pravosuđe kako bi se zatvorila istraga protiv Bakira Dautbašića”, kazao je tužitelj Mihajlović na jučerašnjem ročištu o određivanju pritvora uhapšenim Dautbašiću i Šahman.

Prema najavi jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, prijedlog o imenovanju ambasadora u Sloveniji nije bio na dnevnom redu.

Međutim, kako N1 saznaje, za poziciju ambasadorice upravo je predložena supruga Zijada Hadžijahića, Nermana Hadžijahić, koja je bila generalna konzulica u Milanu.

Nju je za ambasadricu u Sloveniji predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za N1 su istakli da su im poznati navodi iz Tužilaštva BiH, a u vezi sa njihovim uposlenikom Hadžijahićem.

“Mi interno razmatramo ovo pitanje i sarađujemo sa nadležnim institucijama”, istaknuto je.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.