Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o apliciranju za EU

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedništvo BiH danas je donijelo Odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji će predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović uručiti ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertu Koendersu, 15. februara 2016. godine, u Bruxellesu.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je 24. februar 2016. godine za termin službene posjete predsjednika Republike Albanije, Bujara Nishanija, Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH za otpočinjanje procedura pristupanja Bosne i Hercegovine Međunarodnoj alijansi sjećanja na holokaust (International Holocaust Remeberance Alliance -IHRA). Ovlašćuje se ministar vanjskih poslova BiH da uputi pismo namjere generalnom sekretaru IHRA i Vladi Mađarske, državi koja trenutno predsjedava IHRA-om, kojim se izražava spremnost Bosne i Hercegovine da otpočne proceduru pristupanja IHRA-i. Zadužuje se Vijeće ministara BiH da učini sve neophodno za brzo ispunjenje svih neophodnih uslova za dobijanje statusa punopravnog člana u IHRA-e.

Donesena je i Odluka o produžetku mandata grupi podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan. Ovom odlukom produžava se, još dvije rotacije – mandat rotacije je 6 mjeseci s mogućnošću produženja do mjesec dana, učešće grupe podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u IR Afganistan.

Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestale osobe.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Armenije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, te odluke o prihvatanju Sporazuma o finansiranju – Program razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP), između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, i Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom – BiH-4 (2015). Na sjednici su donesene i odluke o prihvatanju Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o implementaciji Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole, i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti radijacione i nuklearne sigurnosti.

Donesene su odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, Aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu implementacije i fazu funkcionisanja i održavanja – Projektovanje i izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u gradu Bijeljina, između Ministarstva vanjske trgovine i razvojne saradnje Kraljevine Holandije i Bosne i Hercegovine, i Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.