Predstavljen projekt rekonstrukcije stadiona ‘Asim Ferhatović Hase’

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, sa saradnicima, ugostio je danas predstavnike Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine – predsjednika Elvedina Begića i generalnog sekretara Jasmina Bakovića, te počasnog predsjednika NSBiH Ivicu Osima. Na sastanku je predstavljen veliki investicijski projekt rekonstrukcije i modernizacije Olimpijskog stadiona ”Asim Ferhatović Hase”.

Uime Centra za sport i rekreaciju, koji ima pravo upravljanja nad stadionom, sastanku su prisustvovali direktorica Jasmina Polić, predsjednik Upravnog odbora Emir Ibragić i saradnik Muhamed Alaim.

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je projekt modernizacije i rekonstrukcije stadiona ”Asim Ferhatović Hase” prvi na ljestvici prioritetnih projekata koje Općina Centar planira realizirati u budućem periodu.

– Treba svi zajedno da se okupimo oko realizacije ovog velikog projekta koji nije samo od esencijalnog značaja za Općinu Centar, nego i za ovaj grad, državu Bosnu i Hercegovinu, ali i Nogometni savez BiH. Želim oformiti lobistički tim koji će selektovati sve one koji su zainteresirani razgovarati o stadionu, te zajednički radni tim koji će aktivno raditi kako bi se ideja rekonstrukcije i modernizacije stadiona provela u djelo – rekao je Ajnadžić.

Načelnik je naglasio da projekt modernizacije stadiona ”Asim Ferhatović Hase” je prioritetni projekat, a modeli za njegovu realizaciju su koncesija ili javno-privatno partnerstvo.

– Do sada su interes pokazali investitori iz Mađarske, Kuvajta, konzorcij iz Njemačke, te investitori i dioničari okupljeni oko sportskog giganta Bayern Münchena. Potrebno je da pronađemo rješenje koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane, a to moramo učiniti zajedno – naglasio je Ajnadžić.

Begić je istaknuo da ga posebno raduje saznanje da postoji veliki interes lokalne zajednice da ponudi ovom gradu moderni stadion kakav mu nedostaje.

– Nogometni savez BiH je jedan od korisnika stadiona i svakako će nam biti izuzetno drago da se pokrenu aktivnosti na modernizaciji stadiona, a da i mi participiramo u narednom periodu. Svi želimo da se napravi jedan takav korak. Mi moramo znati šta vi želite, na koji način planirate realizaciju i šta očekujete od Nogometnog saveza. Želimo biti dio ovog projekta i možete računati na našu podršku i pomoć – dodao je Begić.

Savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić je istakao da je nogomet posebna stranica privrede, te da lokalna zajednica mora snažno krenuti sa njenim razvojem, ne improvizacijom, nego pozitivnim iskustvima drugih koji su od stadiona sa pratećim sadržajima napravili biznis.

Pomoćnica općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović prisutnima je prezentirala predidejno rješenje koje je izradila renomirana projektantska kuća ”Art”.

– Pri izradi ovog rješenja vodilo se računa da zahtjevi FIFA-e i UEFA-e budu u potpunosti zadovoljeni. Osim modernizacije stadiona i ispunjavanja uslova FIFA-e i UEFA-e trebali bismo obezbijediti projekat kojim se rješavaju parkiranje, zaštita sportista, prateći sadržaji, hotelske i ugostiteljske usluge, trgovine i slično, kako bismo investitorima ponudili viziju onoga što zapravo želimo, kazala je Sadović.

Direktorica Centra za sport i rekreaciju Jasmina Polić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Općina Centar na sami vrh prioriteta stavila ovaj projekat.

– Prije nekoliko dana smo pokrenuli inicijativu prema Federalnom ministarstvu za urbanizam, Općini Centar i Zavodu za planiranje, za izradu idejnog rješenja koje će ujedno biti na nivou urbanističkog projekta. Gabaritnost stadiona je utvrđena, a prateće sadržaje u sklopu stadiona treba da utvrdimo zajedno. Privredni savjet Općine Centar će početkom naredne godine organizirati ”Investicijsku konferenciju”, a mi bismo već do tada trebali imati idejno rješenje koje ćemo prezentirati domaćim i međunarodnim investitorima – objasnila je Polić.

Ajnadžić je dodao da ga posebno ohrabruje saznanje da Nogometni savez u potpunosti podržava realizaciju ovog projekta. Zaključeno je da prisutni na ovom sastanku oforme koordinacijski tim i tim za konsultacije u procesu izmjena Regulacionog plana, te da se u narednom periodu formira lobistički tim koji će raditi na pronalasku kredibilnih investitora, saopćeno je iz Općine Centar.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.