Prekinuto ročište u predmetu “Srebrenica” u Beogradu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prvog dana suđenja u procesu “Srebrenica”, u kojem se sudi osmorici pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog ubistava više od 1.300 Bošnjaka u hangaru u selu Kravica, kod Srebrenice, 14. jula 1995. godine, glavni pretres nije počeo, jer je odbrana optuženih zatražila izuzeće sudskog vijeća, javlja Anadolu Agency (AA).

“Današnji pretres nije počeo zato što je Sudsko vijeće prekršilo odredbe zakonika u krivičnom postupku, koji su bili u obavezi da u roku od petnaest dana prije početka pretresa odbrani saopšte identitet zaštićenih svjedoka”, tvrdi advokat optuženih Goran Petronijević.

On je objasnio da je Sudsko vijeće prikrilo identitet zaštićenih svedoka te da shodno tome odbrana smatra da nema uslova za početak pretresa, a odluka o izuzeću Sudskog veća i početku pretresa biće donijeta sutra.

“Mislim da ovdje pravni sistem ne funkcioniše, da je pod politikom i da je Srbija ponovo pokazala da ne želi da osudi zločince još uvijek”, rekla je u izjavi novinarima Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepa.

Ona je dodala da je današnjim postupkom Srbija poslala poruku svima koji su činili ratne zločine da dođu i da su im vrata otvorena, da mogu doći i uživati.

“Zločinci koji su ubili 1.300 ljudi na slobodi su. Dolaze, hodaju, žive normalno, isto kao da su došli da budu svjedoci, a ne da budu optuženi. Suđenje može trajati Boga pitaj koliko, a odbrana se dogovorila da bojkotuje ovo sve”, kazala je Subašić.

Poručila je odbrani da će sljedećeg puta kada bude suđenje ispred zgrade Suda biti više od sto žrtava genocida, koji će ih uvijek pratiti.

Advokat Nikola Čukanović, punomoćnik oštećenih, je naveo da je danas došlo do različitog shvatanja nekih odredbi zakonika o krivičnom postupku, koji predviđaju da se 15 dana prije početka pretresa odbrani otkrije identitet zaštićenih svjedoka.

“Branioci okrivljenih su insistirali na striktnoj primjeni te odredbe, smatrajući da je Sud u obavezi petnaest dana prije otvaranja glavnog pretresa, da ih obavijesti o identitetu, dok s druge strane tužioci i Sudsko vijeće su drugačije tumačili tu odredbu, smatrajući da su u obavezi da 15 dana prije saslušanja samih zaštićenih svjedoka, obavjeste odbranu o tome”, rekao je Čukanović.

On je dodao da zakon određuje to na jedan relativno jasan način, ali da tumačenje i jedne i druge strane ima smisla.

“Smatram da je bilo prostora danas da se otvori glavni pretres i da se radi, ali vidjećemo dalju odluku Suda”, kazao je i dodao:

“Problem je da kasnije Apelacioni sud, kao žalbeni sud u ovom slučaju zauzme drugačiji stav, mogao bi cijeli predmet da padne i da se ukine presuda, ako bi našao da je došlo do povrede zakonika, pa smatram da je bolje to razriješiti na samom početku suđenja, nego ostaviti nejasnoće do samog kraja postupka, pa poslije suditi iz početka.”

Optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić terete se da počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u prostorijama zemljoradničke zadruge u Kravici 13. i 14. jula 1995. godine prema podacima Haškog tribunala, u halama zadruge, ubili više od 1.300 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.