Previše vode tokom vježbanja je opasno

Uprkos opšterasprostranjenom mišljenju da je potrebno piti mnogo vode tokom vježbanja, najnovija istraživanja pokazala su da je ova praksa ne samo pogrešna, nego i opasna.

Pišući za magazin Clinical Journal of Sport Medicine, grupa stručnjaka koju čine ljekari, fiziolozi i treneri navodi da je ‘agresivno ispijanje velike količine vode tokom vježbanja bespotrebno i nosi velike rizike po organizam’.

Ovo stanje poznato je kao hiponatremija prouzrokovana vježbanjem (exercise-associated hyponatremia, EAH), a posljedice variraju od vrtoglavice, mučnine, stanja konfuzije do ozbiljnijih stanja poput oticanja mozga usljed viška vode.

Naime, kada se velika količina tečnosti nakupi u tijelu, količina natrijuma naglo pada, uzrokujući preopterećenost bubrega i nemogućnost izlučivanja viška vode. Njega počinju da apsorbuju ćelije, što dovodi do oticanja cijelog tijela, pri čemu je najozbiljnije oticanje mozga, koje može da dovede do moždanog udara, kome, pa čak i smrti.

Stručnjaci vjeruju da je na ovaj način do sada umrlo najmanje 14 atletičara, piše Independent.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.