Prije 65 godina radnici Jugoslavije preuzeli svoju privredu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na današnji dan 1950. godine, u tadašnjoj Jugoslaviji je donesen historijski Zakon o radničkom upravljanju privredom.

Pomenuti zakon se smatrao svojevrsnim početkom “samoupravnog modela”, po kojem se jugoslovenski socijalizam razlikovao od onog koji je postojao u bivšem Sovjetskom savezu.

Narodna skupština FNRJ donijela je 27. juna 1950. godine “Osnovni zakon o upravljanju državnim privrednim poduzećima i višim privrednim udruženjima od strane radnih kolektiva” popularno nazvan “Zakon o predaji tvornica na upravljanje radnicima”, ili “Zakon o radničkom samoupravljanju”.

Time su službeno potvrđeni radnički savjeti, koji su imali određene ovlasti unutar radnih kolektiva, ali čije su granice ipak, bile ograničene uputama partije.

Samostalnost u poslovanju privrednih organizacija u ovom periodu ostvarivala se jedino na području tehnoloških i stručnih pitanja, dok su materijalna pitanja zavisila isključivo od konkretne politike države.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.