Prioritet proces ekshumacija na lokalitetima Kazani i Radača

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na sastanku, u organizaciji Tužiteljstva BiH, s predstavnicima Instituta za nestale osobe BiH, ICMP-a i misije UN-a razgovarano je o procesima ekshumacija, kao i traženja i identifikacije nestalih na lokalitetu Kazani, lokalitetu jame Radača, masovnoj grobnici Jakarina Kosa i deponiji u Kozluku kao i drugim lokalitetima diljem BiH.

Na sastanku, koji je održan u Tužiteljstvu BiH, zaključeno je da će se procesi ekshumacija i identifikacija nestalih osoba, provoditi intenzivno i prioritetno, te će u slučaju bilo kakve opstrukcije, osobe koje ometaju proces biti kazneno gonjene.

Tužiteljstvo BiH odlučno je u nastojanju da se utvrde tačni podaci o procesu ekshumacije na lokalitetu Kazani, broj do sada identificiranih žrtava, te da se definira nastavak radova na terenu koji je geološki nepristupačan i miniran, kako bi se ekshumacija mogla nastaviti.

Također, s obzirom da postoje saznanja da se na navedenoj lokaciji nalazi veći broj posmrtnih ostataka, od onih koji su pronađeni, a došlo se i do saznanja o mogućem premještanju posmrtnih ostataka iz ove grobnice na druge lokacije, potrebno je da se izvrše intenzivne aktivnosti s ciljem utvrđivanja tačnog broja posmrtnih ostataka i identificiranja žrtava.

Do sada su na lokalitetu Kazani ekshumirani posmrtni ostaci 27 osoba, od kojih je samo 17 žrtava identificirano.

Tužiteljstvo BiH smatra proces ekshumacija i identifikacija nestalih osoba, apsolutnim prioritetom u procesuiranju ratnih zločina i u narednom periodu vršit će se intenzivni procesi ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.