Problem bh. štediša i pred Savjetom Evrope

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pred Komitetom ministara Vijeća Evrope treba se naći pitanje isplate stare devizne štednje bh. štedišama Ljubljanske banke, s obzirom na to da se u ovom trenutku stječe dojam da Slovenija nema namjeru izvršiti obeštećenje.

Ocijenila je to za “Nezavisne” Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja štediša FBiH, komentarišući činjenicu da su štediše Hrvatske već dobile informacije o iznosu, koji će im, ne uslijede li žalbe, za mjesec dana biti i isplaćen. Jer, od 230.000 štediša iz BiH i Hrvatske koji od Ljubljanske banke potražuju oko 385 miliona evra i od 1. decembra 2015. godine podnose zahtjeve za povrat ušteđenog novca do raspada nekadašnje SFRJ, za njih 130.000 procedura nije počela.

Iznad Strazbura Odnosno, zahtjeve štediša iz BiH, koji potražuju oko 250 miliona evra, Slovenija ne obrađuje, pozivajući se na “Odgodu odlučivanja do dobijanja podataka” kada je BiH u pitanju, odnosno primjenu Zakona o načinu izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. “To ponašanje nije u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i Slovenija se stavlja iznad toga”, naglasila je Omersoftićeva.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.