Problem s erekcijom ima 400.000 muškaraca u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Preparate za potenciju poput „levitre“, „vijagre“, „cijalisa“ i „afričke šljive“… kupuju svi, od srednjoškolaca do penzionera. Ove vrste tableta idu kao halva u BiH, tvrde urolozi, otkrivajući nam da je prodaja preparata za potenciju posljednjih godina porasla za čak sto posto.

Na porast broja pacijenata s ovim problemom u našoj zemlji ukazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” i vodeći stručnjak u BiH za rješavanje problema erektilne disfunkcije, prof. dr. Dželaludin Junuzović, šef Klinike za urologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Rizične grupe

– O ovom problemu iznio sam podatke 2007. godine, tada je navedeno da oko 300.000 muškaraca u BiH ima problem s erektilnom disfunkcijom. Taj broj u ovih skoro deset godina povećan je na oko 400.000. Dodatni razlog je što starosna skala ide prema dolje, pa i momci od 25 do 30 godina već počinju imati probleme – otkriva dr. Junuzović, koji je autor dvije knjige koje se bave isključivo ovim problemom bh. muškaraca.

On je otkrio i da se pacijenti s ovim problemom vrlo rijetko usude doći na Kliniku i obaviti pregled.

– Nerijetko se dešava da samoinicijativno uzimaju lijekova putem oglasa, što je veoma loše. Raspolažemo podacima o slučajevima sa smrtnim ishodima i u svijetu i kod nas – navodi on.

Govoreći o tome koji faktori utječu na erektilnu disfunkciju, otkriva da je na prvom mjestu stres, zatim uzimanje veće količine alkohola, nikotina ili veće količine psihogenih supstanci. Rizična grupa su i dijabetičari, osobe s povredama donje kičme…

Kvalitet života

– Sve to mogu biti razlozi nastanka erektilne disfunkcije. Gojazne osobe, one koje se slabo kreću, koje imaju hipertenziju, sve su to rizične grupe. Dakle, zbog uzimanja određenih lijekova može doći do erektilne disfunkcije – pojašnjava on.

Snježana Milićević, urolog Univerzitetskog kliničkog centra RS, navodi da se uzroci erektilne disfunkcije mogu podijeliti na organske i na one psihogene prirode. Također, ne treba zanemariti ni kombinirane etiološke faktore koji veoma često mogu biti prisutni.

– Erektilna disfunkcija, kao benigno oboljenje, ima značajan uticaj na fizičko i psihosocijalno zdravlje i ima signifikantan uticaj na kvalitet života muškaraca i njihovih partnera. Međutim, postoji visok nivo dokaza da erektilna disfunkcija može biti rana manifestacija ishemijske koronarne bolesti i da samim tim često predstavlja prvi znak mogućih neželjenih kardiovaskularnih incidenata, te zbog toga ne smije biti potcijenjen – objašnjava dr. Milićević.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.