Procesuirano 160 slučajeva nasilja u porodici u Bugojnu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na teritoriji općine Bugojno u proteklih pet godina je procesuirano 160 slučajeva nasilja u porodici. Međutim, pretpostavlja se da tek manji broj žrtava prijavljuje nasilje i da svijest građana još nije na željenom nivou, kada je u pitanju taj problem.

– Porodica je osnovna ćelija društva i svi relevantni organi i institucije moraju se uključiti u rješavanje problema nasilja – kazala je za Fenu predsjednica Općinskog suda Bugojno Randžana Hadžibegović-Haračić.

Dodaje da su dosadašnje analize, koje je ovaj sud uradio, pokazale da je nasilje u porodici rezultat “naučenog obrasca ponašanja”.

Ističe da obavezu prijavljivanja nasilnika, osim žrtava, imaju svjedoci nasilničkog ponašanja, ljudi koji se profesionalno bave nasiljem u porodici, policija, zdravstveni i prosvjetni radnici.

– U velikom broju predmeta, počinioci nasilja bili su muškarci različitih obrazovnih profila i imovnog stanja, a najčešće žrtve njihove supruge. Uglavnom su osuđivani uvjetno i zatvorskim kaznama. Ponekad su izrečene sankcije davale rezultate i više se počinioci nisu pojavljivali u Sudu – naglasila je predsjednica Općinskog suda Bugojno.

Upozorila je, također, da se ovi podaci odnose samo na slučajeve koji su imali sudski epilog, te da su mnogi primjeri nasilja u porodici ostali neprijavljeni i neprocesuirani.

– Zbog toga je potrebno stalno podsjećati na potrebu prijavljivanja nasilja. To nije samo pravo žrtve već obaveza svih građana, s obzirom na to da je neprijavljivanje nasilja u porodici zakonski kažnjivo – poručila je.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.