Proglašeni novi nacionalni spomenici BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika usvojila je prijedloge o izmjenama i dopunama odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom BiH, saopćeno je danas iz Komisije.

Izmjene i dopune odnose se na mjesta i ostataka graditeljske cjeline Resulbegovića kuća u Trebinju, graditeljske cjeline Crkve presvete Bogorodice u Zenici i arheološkog lokaliteta – ostaci Tašlihana u Sarajevu.

Komisija je na protekloj sjednici donijela i jednu negativnu odluku, odnosno odluku kojom se utvrđuje da objekat Kula u Tomini, Općina Sanski Most, ne ispunjava kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom BiH.

U proteklih četrnaest godina, Komisija je donijela 977 odluka, od toga 820 pozitivnih i 157 negativnih odluka. Veliki broj tih odluka odnosi se na zaštitu graditeljskih cjelina, historijskih i arheoloških područja te cijelih arhiva i zbirki, tako da broj pojedinačnih dobara koja su obuhvaćena zaštitom na osnovi odluka Komisije iznosi više hiljada pokretnih i nepokretnih spomenika.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.