Promovirana publikacija Srđana Puhala : “Selefije u BiH”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Danas je na Fakultetu političkih nauka uprilična promocija publikacije psihologa Srđana Puhala, ” Selefije u BiH” Ovo nije studija o selefizmu, radi se o socijoloskoj studiji selefija u BiH. Radi se o tri istraživanja, pet mjeseci smo istraživali kako mediji pišu i izvještavaju o selekcijama, drugo je percepcija gradjana o selefijama i treće stvar jeste upitnik koji su selekcije popunjavale, istakao je Puhalo

Smatra da se o selefijama najmanje zna najviše piše.

“Ogroman izazov je bilo pisati o ovom, do početka pisanja nisam znao niti jednog od njih, slušao sam ih pažljivo da bih ljudima mogao prenijeti ko su i sta. Ja vjerujem da su bili iskreni. Nažalost postoji podjela na mi i oni, ne moramo misliti kao oni, ali moramo poštovati u potpunosti njihovo pravo na izbor”, rekao je Puhalo

“Istraživali smo punih pet mjeseci, ključne rijeci na osnovu kojih je vršena retraga su selefije, vehabije, terorizam. 1044 objave su bile za selefije u toku ovih 5 mjeseci, dodao je on.

Puhalo je tokom studije razgovarao sa 126 selefija.

” Vrlo malo znamo o selefijama, ali imamo mišljenje o njima, uglavnom stereotipe, gradjani kažu da su selefije nekulturni, hladni, ne volje druge ljude i svadljivi su. Bošnjaci imaju najunjereniju percepciju o selefijama, ali opet dominira negativna percepcija. Hrvati i Srbi imaju najviše negativnih percepcija o selefijama.Pravo na selefizam najmanje prisutan kod Hrvata, pa Srba pa Bosnjaka.”

126 selefija pristalo je da sudjeluje u istraživanju, iz Konjica, Jablanici, Osve, Gornja Maoca, Sanski Most, Sarajevo. 1/5 upitnika odgovarale su zene. 77,6% selefija pohađalo je mekteb, 4% Fakultet islamskih nauka.

1/3 selefija je nezaposlena, na pitanje da li ih neko finansira svi ispitanici su rekli da se to ne desava i da to nije istina.

Kaze da su mediji izvještavali bez dokaza i uvijek sa nepotvrđenim informacijama.

“Nema materijalnih dokaza, slika da se npr.u kampovima vrši obučavanje selefija za učešće u ratovima van granica BiH, a skoro svi mediji prenose takve informacije. To je strašna poruka gradjanima ove zemlje”, naglašava Puhalo

Televizija je kanal preko kojeg se gradjani najviše informisu o selefijama, nakon toga to su portali. Prosječna ocjena koliko građani znaju o selefijama 1,63%, zaključio je Puhalo.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.