Prve isplate starih štediša tek naredne godine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Fond za nasljedstvo Slovenije najavio je da će više od 140 korisnika stare devizne štednje Ljubljanske banke u BiH dobiti odštetu do kraja godine, ali predsjednik Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić tvrdi da se isplate mogu očekivati tek početkom iduće godine.

Omersoftić je navela da svi koji su primili informativni obračun novac mogu dobiti 61 dan po prijemu potvrde da je obračun uspješno obavljen.

“Slanje obračuna krenulo je 24. oktobra, stoga je mala vjerovatnoća da će bilo ko primiti bilo šta do kraja ove godine”, rekla je Omersoftić, ističući da kod štediša u BiH postoji bojazan od spore dinamike isplata.

U slovenačkom Fondu navode da je budžetom Slovenije predviđeno 320 miliona eura koje će krajem ove i u 2017. godini isplatiti štedišama u BiH i Hrvatskoj, odnosno 465 miliona eura, koliko očekuju s kamatama.

Prema riječima Omersoftić, Slovenija nije obezbijedila sredstva u budžetu za sljedeću godinu.

Omersoftić je dodala da Slovenija aplikacije za isplatu štednje ne radi po redu, već prema nekom vlastitom kriterijumu određuje kome će poslati informativni obračun.

“Velikom broju štediša traže dopunske podatke”, rekla je je Omersoftić i naglasila da Slovenija ne priznaje donatorske ugovore o štednji, što može dovesti do toga da se štednja pojedinih lica trajno izgubi, odnosno da ostane toj zemlji.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.