Prvi pacijenti smješteni u Zavod za forenzičku psihijatriju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu kao jedina ustanova ovog tipa na teritoriji BiH primio je prve pacijente saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

U narednom periodu svi forenzički pacijenti iz Psihijatrijske bolnice na Sokocu biće premješteni u ovu ustanovu, zahvaljujući čijem otvaranju je osiguran adekvatan psihijatrijski tretman za osobe iz BiH kojima su u krivičnom postupku izrečene mjere bezbjednosti, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, prenosi Srna.

Zavod, površine 7.800 metara kvadratnih, smješten je u rekonstruisanoj zgradi bivše vojne bolnice, a kapacitet ustanove je 200 kreveta i zadovoljava najstrože standarde smještajnog prostora po korisniku.

Osim smještajnog prostora, objekat posjeduje prostor za radnu terapiju, opremljenu fiskulturnu salu, bolničku apoteku, opremljenu kuhinju sa restoranom, specijalističke ambulante, kao i prostor za radnu terapiju, dnevne boravke po odjeljenjima, prostor za šetnju, frizerski salon i druge sadržaje.

Finansijska sredstva za rekonstrukciju bivše vojne bolnice u Zavod obezbijedili su Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove /SECO/ u iznosu od 2,8 miliona švajcarskih franaka i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju /SDC/, koja je obezbijedila 2.150.000 KM za opremanje Zavoda i obuku za osoblje.

Finansiranje troškova Zavoda regulisano je Sporazumom o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, usaglašenom između Savjeta ministara BiH, Vlade Federacije, Vlade Republike Srpske i Vlade Brčko distrikta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.