PSBiH: Odgođeno izjašnjavanje o članovima Upravnog odbora BHRT-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odložio je izjašnjavanje o imenovanju članova Upravnog odbora BHRT-a iako je za članove prethodno predloženo imenovanje Mufida Memije, Zorana Krešića i Dejane Radovanović-Šarenac.

Naime, dosadašnjim članovima Upravnog odbora Esadu Gotovuši, Valentinu Rupčiću i Vladimiru Marčeti istekao je 10. decembra mandat te je u skladu sa zakonskim propisima Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) raspisala konkurs i pregledala 21 prijavu.

Zastupnici Zastupničkog doma PSBiH biraju nove članove s rang-liste kandidata RAK-a na kojoj je 13 kandidata iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda koji su zadovoljili kriterije.

Tokom rasprave o ovom pitanju, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fehim Škaljić kazao je da ovakav prijedlog za članove Upravnog odbora nije ispoštovao poredak na rang-listi RAK-a.

Klub SBB-a zatražio je i pauzu da izvrši konsultacije u vezi s načinom glasanja o ovoj tački dnevnog reda, a nakon pauze predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije) predložio je odgađanje izjašnjavanja o tome.

Zamolio je i predsjednike klubova stranaka u ovom domu da zauzmu stav o imenovanju u Upravni odbor BHRT-a do naredne sjednice. Džaferović je također uputio apel svim nadležnim institucijama, uključujući i Parlamentarnu skupštinu, da se uključi u iznalaženje održivog finansiranja BHRT-a.

Naime, članicama javnog RTV servisa BiH (BHRT, FTV i RTRS) od danas je onemogućen pristup eurovizijskoj razmjeni vijesti.

S obzirom na to da BHRT preuzima i plaća funkcioniranje eurovizijske razmjene vijesti za sva tri javna emitera, to znači da ni jedan od emitera ne može preuzimati vijesti iz međunarodne razmjene preko Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Na taj način stupile su na snagu sankcije trećeg stepena zbog nemogućnosti BHRT-a da otplaćuje finansijske obaveze prema EBU-u.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.