Pušten testni digitalni signal u tri RTV servisa u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

ačno u 12 sati u Bosni i Hercegovini je počela tzv. “digitalna era”. Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko pustio je testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajevo, Banja Luka i Mostar. Iako sa velikim zakašnjenjem za susjednim zemljama danas treba reći: “Ipak se kreće”!

Ministar je za BHRT rekao kako je zahvalan svima koji su doprinijeli da počne proces digitalizacije u BiH, te najavio raspisivanje tendera za nabavku opreme uz pomoć koje će proces digitalizacije biti proveden do kraja, piše na stranici BHRT-a.

“Dovoljno je bilo kašnjenja i nećemo dozvoliti da ovaj proces kasni više niti jedan dan”, rekao je ministar Jusko.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović izjavio je da je BHRT produkcijske kapacitete prilagodio digitalnom emitiranju i da spremno ulazi u testni proces.

“U BHRT-u smo vrlo zadovoljni najavljenim početkom testnog emitiranja digitalnog signala javnih RTV servisa jer smo aktivno učestvovali u cijelom procesu koji je vodilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH”, istakao je Karamehmedović.

Nakon svečanog puštanja u pogon “digitalnih postrojenja” ministar Jusko je na konferenciji za novinare, koja je također održana u prostorima BHRT-a rekao kako ministarstvo već intenzivno radi da, nakon što prođe 90 dana testne faze, na kvalitetan način bude provedena i druga faza digitali.

Ministar je rekao da će ministarstvo koje vodi predložiti Vijeću ministara da risiveri koji su potrebni domaćinstvima da bi primali digitalni signal, budu subvencionirani, na način kako je to urađeno i u zemljama u našem susjedstvu.

Upitan o vremenu uvođenja 4G mreže u Bosni i Hercegovini Ismir Jusko je rekao kako će ona biti uspostavljena odmah nakon što proces digitalizacije bude proveden na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Ostaje još da šest oblasti BiH bude pokriveno
Današnjim činom je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi se planira pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti odnosno cijele teritorije BiH.

Programe javnih RTV servisa BHRT, RTRS i RTVFBiH u ovim oblastima građani mogu pratiti na 30-om televizijskom kanalu u Sarajevu, 32-om kanalu građani Banja Luke, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36-ti televizijski kanal.

Naravno, program se može pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama. Tu prije svega mislimo na građane Vogošće, Ilijaša,Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.