Rambo Amadeus gradi solarni jedrenjak za očuvanje Jadrana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Rambo Amadeus, muzičar i ekološki aktivista, prikuplja na internetu novac da obnovi 100 godina stari brod i pretvori ga u solarni jedrenjak. Za sada je preko web stranice Indiegogo skupio nešto više od 4.500 dolara.

“Ovaj brod će biti ogroman podstrek za promjene navika i ako preobrati samo jednog gliseraša da pređe sa benzina na vetar, učinili smo prvi, najvažniji korak za očuvanje Jadrana”, napisao je Rambo na prezentaciji svog projekta na stranici na kojem prikuplja novac za svoj projekat.

On planira da stari “kuter” pretvori u jedrenjak i da na njegovu palubu ugradi solarne panele, koji će, preko baterija, pokretati elektromotor prilikom uplovljavaja i isplovljavanja. Kaže da je jedan od ciljeva njegovog projekta i “lobiranje” da lučke kapetanije, marine i pristaništa prestanu da naplaćuju vez i plovidbene dozvole po dužnom metru plovila, već po konjskoj snazi motora.

“Apsurdno je da jedrilica, duga 20 metara, sa motorom od 150 konja, plaća veću cijenu od motorne jahte koja ima 15 metara i motorčinu od 3.000 konjskih snaga. Apsurdno je da eko-taksa bude ista za jedrilice koje klize pored obale bez buke i talasa i motornjake koji oru more, prave ogromne valove, a u zalivima trajno narušavaju obalu, floru i faunu, bukom uznemiravaju čitav živi svijet, uključujući i čovjeka”, napisao je Rambo.

(Visokoin.com / Beta)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.