Referendum u RS-u: Na biračkom spisku 1,2 miliona građana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Komisija za provođenje referenduma u RS-u o 9. januaru, kao danu tog bh.entiteta, utvrdila je centralni glasački spisak za RS, na kojem će pravo glasa imati 1.219.399 građana tog bh.entiteta.

Nakon pete sjednica Komisije za provođenje referenduma u RS-u o 9. januaru, kao danu tog bh.entiteta, predsjednik Komisije Siniša Karan je rekao da su te podatke dale sve nadležne institucije RS-a, a koje vode evidenciju o identifikacionim podacima građanima, kao što je MUPRS-a.

– To je nevjerovatan poduhvat za ovakvo kratko vrijeme. Na to smo jako ponosni, a bilo je moguće samo danonoćnim radom i ove i lokalnih komisija te svih nadležnih institucija RS-a – ustvrdio je Karan.

Kaže da se radi o tačnim podacima, dok tvrdi da su u biračkom spisku Centralne izborne komsiije „našli neke nedostatke“, javlja Fena.

– Na bazi tog cetralnog glasačkog pisaka za RS, Komisija je utvrdila i tačan broj glasačkog tijela od 1.219.399 građana RS-a koji će moći glasati na referendumu o Danu RS-a – kazao je Karan.

Potvrdio je i da je počelo štampanje glasačkih listića s pitanjem da li građani žele da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a.

– S današnjim danom možemo konstatovati da je kompletan glasački materijal završen i upućen na štampanje, s obzirom na to da je „Službeni glasnik RS-a“ nedavno pospisao ugovor s Vladom RS-a i u podmakloj fazi je štampanje tog materijala – kazao je.

Do 20. septembra predstoji distribucija materijala u lokalne komisije, koje će dostavljati na glasačka mjesta.

Karan je dodao da i dalje smatraju da CIK nije imao osnova da odbije zahtjev za dostavljanje centralnog glasačkog spiska za potrebe referenduma u RS-u te najavio da će podnijeti apelaciju Sudu BiH na odbijajuću odluku Apelacionog vijeća Suda BiH.

Istakao je da su općinske i gradske komisije obavile svoj dio posla, te odredile glasačka mjesta, a predstoje tehničke pripreme za održavanje referenduma, koji će biti proveden i u predstavništvima RS-a u svijetu.

Ponovio je da samo Narodna skupština RS-a svojom odlukom može odgoditi referendum, koji je zakazan za 25. septembar.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.