Reis Kavazović: Ubijali su nas, odvodili u logore i sada traže da o tome ne pričamo

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, danas je klanjana 18. kolektivna dženaza i obavljen ukop 27 tijela, u ratu ubijenih Bošnjaka Zvornika. Među njima, sedam tijela je identifikovano, a 20 tijela pronađenih u masovnim grobnicama Crni Vrh, Ramin Grob i Kazanbašča je ukopano kao N.N.

Dženazu je predvodio Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

-Vidite što i ja vidim, znate što i ja znam, ubijali su nas, odvodili u logore i sada traže od nas da o tome ne pričamo. Mi ćemo govoriti istinu ma koliko ona nama teška i gorka bila, a za njih još teža i gorča- rekao je reis Kavazović pred više hiljada okupljenih u Gornjoj Kalesiji.

U Memorijalnom centru je do danas ukopano 774 tijela zvorničkih Bošnjaka, a još oko 400 prema želji porodica počiva na lokalnim mezarjima u Zvorniku i okolini. Prema zvaničnim podacima, 2. 005 civila sa područja općine Zvornik je ubijeno tokom agresije na BiH.

Imena ukopanih:

Omerović (Ago) Ohran 1937. Zvornik

Osmanović (Omer) Hašim 1957. Novo Selo

Ahmetović (Mehmed) Mehmedalija 1956. Milići

Mujanović (Mehmed) Muhamed 1935. Snagovo

Nuhanović (Arif) Ziba 1935. Skočić

Fejzić (Avdo) Sead . 1959. Snagovo

Smajić (Muharem) Hasan 1929. Kamenica

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.