S kućnim ljubimcima iz BiH u EU samo uz veterinarsko-zdravstveni certifikat

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zbog povećanog broja pokušaja unošenja kućnih ljubimaca iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU) u pratnji vlasnika s neodgovarajućom dokumentacijom, Ured za veterinarstvo BiH je obavijestio vlasnike kućnih ljubimaca, a naročito pasa, da je regulativama EU propisano da pri navedenom kretanju vlasnik za svog kućnog ljubimca mora posjedovati veterinarsko-zdravstveni certifikat.

Ističu da je taj certifikat trenutno jedini važeći dokument za kretanje s kućnim ljubimcima iz Bij u zemlje EU, budući da BiH još nema uspostavljen sistem izdavanja pasoša za kućne ljubimce, koji će biti uspostavljen nakon potpune implementacije Pravilnika o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica, koji je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH.

Nakon potpune implementacije navedenog Pravilnika u cijeloj državi, Ured za veterinarstvo BiH će uputiti zahtjev prema EU za priznavanje pasoša za kućne ljubimce, nakon čega bi nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika bilo dozvoljeno samo sa pasošem.

Takozvani “pasoš ljubimca”, koji se trenutno koristi kao zdravstvena knjižica u BiH nije službeni dokument izdat od Agencije za označavanje životinja BiHi kao takav ne može biti korišten za nekomercijalno kretanje u EU.

“Radi dobijanja veterinarsko-zdravstvenog certifikata za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca, molimo sve vlasnike da kontaktiraju najbližu veterinarsku organizaciju”, saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Sve informacije o pravilima EU za kretanje kućnih ljubimaca i proceduri dobijanja veterinarsko- zdravstvenog certifikata dostupne su i na internet stranici Ureda za veterinarstvo BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.