Šarović: Vijeće ministara razmatra izmjene krivičnog zakona

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je novinarima da je Vijeće ministara BiH danas razmatralo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

“Od, rekao bih tri pitanja ili tri izmjene koje su od nas tražene da ih u zakonodavstvu, odnosno u Krivičnom zakonu promijenimo, dvije su praktično usaglašene s entitetskim vlastima”, kazao je Šarović.
Po njegovim riječima, ostao je jedan član neusaglašen i ministar pravde BiH sutra ima sastanak s entitetskim ministrima pravde „i pokušat će da nađu kvalitetno rješenje za taj član koji bi zadovoljavao sekretarijat Moneyvala“.

“Radi se o članu koji definira koji je to iznos, uslovno rečeno, pranja novca koji se smatra ozbiljnim krivičnim djelom i da bi kao ozbiljan bio tretiran od strane zakonodavstva institucija BiH, a oni koji su manje ozbiljni bili bi tretirani, praktično, u krivičnim zakonodavstvima i sudovima entiteta. Mora da se nađe precizna formula i pokušat će sutra da i to usaglase”, kazao je ministar Šarović.

Ako usaglase, dodao je on, onda bi 13. maja to trebalo biti na Predstavničkom doma, vjerovatno odmah iza toga i na Domu naroda državnog parlamenta.

“Osamnaestog je, kao što znate, neki kritičan datum i onda bi ih obavijetili da smo to usaglasili. Ostalo je do tog jednog člana i nadam se da će se naći i to rješenje, da će se preskočiti i ta prepreka kako ne bi pali na neku od tih lista, “crnu”, “sivu”, kazao je ministar Šarović.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.