Šatorsko naselje sa 13.000 izbjeglica zabilježeno dronom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Više od 13.000 izbjeglica danima je blokirano na granici između Grčke i Makedonije jer je na snazi odluka o ograničenju priliva migranata u evropske zemlje. Ovdje se život odvija pod šatorima i u izuzetno teškim uslovima, sa nedovoljno hrane i drugih potrepština, te na hladnoći.

Humanitarne organizacije apeluju da nemaju mogućnosti zadovoljiti ni osnovne potrebe izbjeglica, posebno potrebu za hranom, s obzirom na to da je prihvatni kamp prepun ljudi koji su ostali blokirani na “ničijoj zemlji”.

Snimak napravljen dronom prikazuje ovu veliku humanitarnu krizu, kako je nazvao premijer grčke pokrajine Centralna Makedonija Apostolos Tzitzikostas. On je zahtijevao od vlasti da proglasi vanredno stanje u tom području.

Ukupno više od 20.000 migranata, najviše iz Sirije i Iraka, čeka na nastavak puta preko Grčke, Makedonije i dalje do zapadne Evrope. U prihvatnim centrima ih je oko 6.000-7.000, a na granici u Idomeni od 13.000 do 14.000. Region je u stanju da dnevno prihvati njih oko 2.000, a zvaničnici upozoravaju da bi broj osoba koje su ovdje ostale “zaglavljene” morao narasti na 70.000.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.