SDP i DF: Nema podjele, Mostar jedinstven i multietnički

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nema podjele, nema stolnog grada, nema ostvrivanja ratnih ciljeva u miru, nema povratka u devedesete.
Jedinstven i multietnički Mostar osnova je prijedoga izmjena Statuta grada Mostara kojeg su danas predstavili SDP i DF. Na primjeru Mostara će se pokazati kakva treba biti Bosna i Hercegovina.

Rješenje za Mostar koje su u ljeto 2014. godine slavodobitno najavili SDA i HDZ ni godinu ipo dana kasnije nije izašlo na vidjelo, poručuje lider SDP-a i dodaje da su upravo te dvije stranke dovele Grad pred potpuni finansijski, ekonomski, socijalni i infrastrukturni slom. Smatra da su zbog toga SDA i HDZ izgubili svaki kredibilitet i legitimitet da uopšte više nude bilo kakva rješenja.

„Pitanje je u stvari šta se desilo pa SDA koja je u početku podržavala ideju jedinstvenog Mostara sada hoće njegovu podjelu. HDZ je od početka konzistentan želi hrvatski Mostar kao stolni grad“, kaže Nermin Nikšić predsjednik SDP BIH.

Na podršku SDP-a I DF-a u ovom planu ni jedni ni drugi ne mogu računati.

“Dakle, nikakve podjele Mostara po bilo kakvim linijama, a najmanje ratnim u ovom prijedlogu nema. Naš stav je jasan, ako su SDA i HDZ dogovorili podjelu grada na dvije etničke izborne jedinice želimo im poručiti da to nikada neće dobiti našu podršku te da je to zapravo sjeme za buduću nestabilnost u ovom gradu i brutalna podjela ljudi po etničkim kriterijima koja ne postoji nigdje u modernoj Evropi“, navodi Nikšić.

Rješenje za Mostar, kažu iz opozicije, bazirano je na tri principa – jedinstvenost, multietničke jedinice i institucionalna zaštita. Predlažu ukidanje prijašnjih šest gradskih područja, a formiranje tri nova – Gradsko područje sjever u kojem će se birati 5 vijećnika, Centar, u kojem će se birati 10 vijećnika te jug gdje će biti izabran 3 vijećnika. Ostalih 17 birat će se na području Grada kao izborne jedinice.

Mahmut Trčalo, DF: Preostalih 17 gradskih viječnika, do broja 35 bira se na području grada kao jedne izborne jedinice, to je Gradska lista. Najmanje 4 kandidata iz jednog konstitutivnog naroda i jedan kandidat iz reda ostalih sa gradske liste bit će izabrani u gradsko vijeće grada Mostara.

Prijedlog je da nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 vijećnika u GV. Predlaže se i uvođenje funkcije dogradonačelnika.

Branimir Jukić , KO DF HNK: Ovaj prijedlog je isključivi plod rada naših dvaju gradskih organizacija, ovaj statut ovaj prijelog je pisan od mostaraca za mostarce.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF: Ovo je rješenje suprotno konceptu etnonacionalnog zaokruživanja teritorija i izbornih jedinica. Ovo rješenje nudi ono što Mostar zaslužuje da Mostar bude cjelovit grad.

Mostar na lokalne izbore čeka od 2008. godine. S ovim prijedlogom ići će se i u parlamentarnu proceduru jer jer je ovo pitanje o kojem se treba razgovarati na razini BiH, poručili su iz SDP i DF.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.