SDP: Podnošenje aplikacije za EU je marketinški trik

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH razmatrao je danas aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na “sve češća sporenja o datumu aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, koja su ocijenjena potpuno neozbiljnim”.

“Članovi Glavnog odbora smatraju da podnošenje aplikacije u ovom trenutku može biti samo marketinški trik aktuelne vladajuće koalicije na državnom nivou, jer niti jedan uslov za njeno ozbiljno razmatranje nije ispunjen”, navodi se u saopćenju za sjednice GO SDP BiH.

Na sjednici je bilo riječi i o najavama izmjena Zakona o radu FBiH. Kako je saopćeno, SDP i dalje podržava dogovor Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca o visini minimalne plate od 406 KM. Takođe najavljuju da će zastupnici ove stranke u Parlamentu FBiH biti protiv predloženih izmjena Zakona o radu FBiH.

“Vladajuća struktura u Republici Srpskoj usvajanjem Zakona o radu dokazuje da je uopšte ne zanimaju stavovi radnika i građana ovog bh. entiteta, nego jedino usaglašavanje stavova sa MMF-om. Članovi Glavnog odbora smatraju da usvajanje Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji reguliše javna okupljanja, predstavlja novi mehanizam zaštite vladajućih od nezadovoljstva radnika i građana”, poručuju iz SDP-a.

Povodom sve učestalijih, kako se navodi, političkih i medijskih pritisaka na rad pravosudnih organa u našoj zemlji, Glavni odbor smatra da je nezavisno, profesionalno i odlučno pravosuđe ono za šta se SDP BiH uvijek zalagao i ostat će ustrajan u tim nastojanjima, jer se samo tako može vratiti povjerenje građana u institucije pravne države.

Članovi su podržali i osnivanje Suda časti SDP BiH čiji su članovi Alija Behmen, Karlo Filipović, Mira Grgić, Krsto Stjepanović, Selim Bešlagić, Nada Mladina, Zoran Mikulić, Mirsad Dupovac, Slavko Dragičević i Miladin Vidak.

“Na sjednici je imenovan Izborni štab za predstojeće lokalne izbore na čelu sa predsjednikom Nerminom Nikšićem, dok je Mira Grgić imenovana za novu predsjednicu Centralne izborne komisije SDP-a. Donijete su i odluke o formiranju Statutarnog odbora, kao i Savjeta za razvoj SDP BiH, Savjeta za ekonomski razvoj i Savjeta za lokalnu samoupravu”, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.