Sedmice sudske nagodbe do 14. oktobra u svim sudovima u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine poziva sve zainteresovane stranke čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH da do 14. oktobra 2016. godine iskoriste priliku da pristupe sudu i svoj predmet riješe sudskom nagodbom.

U ovom periodu u sudovima u BiH održavaju se Sedmice sudske nagodbe s ciljem rješavanja što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

Sve stranke svoje predmete mogu riješiti sudskom nagodbom tako što će samostalno, odnosno preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom uputiti pisani prijedlog ili na drugi način postupajućem sudiji predložiti zaključenje sudske nagodbe. Postupajući sudija će, u skladu sa odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka nastojati da spor riješi u skladu sa iskazanom voljom stranaka.

Sudska nagodba je mirni, sporazumni način rješavanja spora, koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu o predmetu spora. Zaključivanjem sporazuma i stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odlaganja/odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostepenog postupka te se izbjegavaju brojni dodatni i troškovi redovnog sudskog postupka. Prilikom zaključenja sudske nagodbe stranke same biraju način rješenja spora i nagodba predstavlja njihov međusobni dogovor, saopćeno je iz VSTVBiH.

Organizovanjem Sedmice sudske nagodbe želi se izvršiti pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu u pristupu suda i stranaka rješavanju sporova. Kao prioritet se postavlja brzo i efikasno rješavanje spora, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

VSTV BiH kontinuirano, u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa kojeg finansira Vlada Norveške, poduzima aktivnosti usmjerene ka unapređenju efikasnosti pravosuđa, s posebnim fokusom na promociju mirnih načina rješavanja sporova, a naročito veću upotrebu instituta sudske nagodbe.

Više informacija može se dobiti u Kabinetu Predsjedništva VSTV-a BiH na telefon 033 707 570 ili mobilni telefon 061 131 785.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.