Šekariću 17 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine 25. decembra 2015. godine otpremilo je drugostepenu presudu od 30. septembra iste godine u predmetu Dragan Šekarić kojom je djelimično uvažena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dok je žalba optuženog Dragana Šekarića odbijena kao neosnovana.

Samim tim je presuda Suda Bosne i Hercegovine od 13. februara 2015. godine preinačena u odluci o kazni na način da je optuženom Draganu Šekariću za krivično djelo zločini protiv čovječnosti izrečena kazna zatvora u trajanju od 17 (sedamnaest) godina.

U preostalom dijelu prvostepena presuda je ostala neizmijenjena.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 13. februara 2015. godine optuženi Dragan Šekarić oglašen je krivim da je radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke te presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a) i g) KZ BiH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog zakona i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 (četrnaest) godina.

Tužilac je žalbu izjavio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće u cjelosti žalbu prihvati kao osnovanu, te ukine pobijanu presudu u odnosu na tačke 1., 2. i 4. izmijenjene optužnice, te odredi ponovno održavanje pretresa, a da u odnosu na tačku 3. izmijenjene optužnice u odluci o krivičnopravnoj sankciji i troškovima krivičnog postupka presudu preinači tako što će optuženom izreći kaznu dugotrajnog zatvora u dužem trajanju i obavezati ga da nadoknadi troškove krivičnog postupka.

Branilac optuženog Dragana Šekarića je podnio žalbu koja je rješenjem predsjednika prvostepenog vijeća odbačena kao neblagovremena.

Optuženi Dragan Šekarić u svojoj žalbi prvostepenu presudu je pobijao u osuđujućem dijelu pozivajući se na žalbene osnove iz člana 296. tačka a) – bitne povrede odredaba krivičnog postupka i tačka c) – pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje ZKP BiH, sa prijedlogom da se prvostepena presuda u tom dijelu ukine i donese nova oslobađajuća odluka.

Apelaciono vijeće je dana, 30. septembra 2015. godine održalo javnu sjednicu na kojoj su stranke usmeno prezentirale razloge žalbe ostajući pri pismenim navodima i prijedlozima.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.