Srbija: Predložena rezolucija o genocidu u Srebrenici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Poslaničke grupe Liberalno demokratska partija – Stranka demokratske akcije Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine – Zelena stranka, odnosno 11 poslanika, potpisale su i u skupštinsku proceduru uputile Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici za usvajanje po hitnom postupku.

U rezoluciji se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida.

Proglašava se 11. juli za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i izražava se saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja, navodi se u tekstu predloga.

Potvrđuje se rješenost države da spriječi genocid i druge ozbiljne zločine i potvrđuje stavove završnog dokumenta Svjetskog samita iz 2005. godine i odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Predlogom rezolucije se podupiru napori na sprovođenju istrage i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuju se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da sprovede istragu i procesuiraju sve odgovorne.

Naglašava se suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Rezoluciju su potpisali poslanici Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Nataša Mićić, Nenad Milić, Nenad Čanak, Goran Čabradi, Olena Papuga, Marinika Tepić i Nada Lazić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.