Srebrenica: Otvorena ljetna škola hobija N-TIM Akademije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Srebrenici je danas održano otvaranje Ljetne škole hobija N-TIM Akademije. Umjesto tradicionalnog presijecanja vrpce, N-TIM Akademija, je otvorena simboličnim pokretanjem 3-D printera.

Organizatori N-TIM Akademije su Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Međunarodni centar za privatni sektor u razvoju u Istanbulu (IICPSD), i Fondacija za obrazovanje Privredne komore u Bursi (BUTGEM).

U N-TIM Akademiji, u Srebrenici, od 1. do 26. augusta 2016. učestvovat će 160 učenika iz osnovnih škola iz Bratunca i Srebrenice. Jedan od najvažnijih elemenata organizacije N-TIM Akademije je i mogućnost pohađanja za djecu iz siromašnih i socijalno ugroženih porodica, koja žive u ruralnim krajevima i koja nemaju pristup sličnim inicijativama.

N-TIM“ je akronim od riječi nauka, tehnologija, inžinjering i matematika, a fokus radionica je na praktičnom radu, povećavanju interesa djece za tehničkim i naučnim zanimanjima, te razvoju vještina komunikacije i saradnje, kao i jačanju samopouzdanja djece u pristupu rješavanja problema.

N-TIM Akademija koncipirana je po uzoru na ljetnu školu koju svake godine organizira BUTGEM u Turskoj, za koju se pokazalo da uspješno povećava interes djece za tehničkim i naučnim zanimanjima. BUTGEM je donirao naprednu opremu i mašine značajne vrijednosti, prilagođene dječijem uzrastu, kako bi pružio priliku djeci iz Srebrenice i Bratunca da otkriju i razviju svoje sklonosti ka tehničkim vještinama.

Širom svijeta, ljudi sa NTIM vještinama imaju veće šanse za zapošljavanje i više prihode, a njihov rad je okosnica tehnološkog napretka i ekonomskog rasta. Ulaganjem u NTIM obrazovanje i obuku od djetinjstva, ovaj projekat doprinosi konkurentnosti radne snage na globalnom tržištu i razvoju privatnog sektora u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.