Srpski državljani osuđeni zbog krijumčarenja 2.000 izbjeglica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pokrajinski sud u Kornojburgu osudio je danas nekoliko srpskih državljana osumnjičenih za krijumčarenje ljudi na zatvorske kazne od 15 mjeseci do sedam godina. Na sedam godina osuđen je 43-ogodišnji Srbin, koji je najavio ulaganje žalbe na presudu.

Tri muškarca i dvije žene, koji se već pet mjeseci nalaze u istražnom pritvoru, morali su da odgovaraju za krijumčarenje oko 2.000 izbjeglica od proljeća do septembra prošle godine.

Samo od maja do septembra su, prema optužnici, ilegalno prebacili 1.500 lica.

Sudija Ditmar Nusbaumer rekao je da je, prilikom određivanje kazne, kao otežavajuća okolnost kod 43-ogodišnjeg Srbina, uzeta u obzir njegova kriminalna prošlost.

Njegova 60-ogodišnja saputnica dobila je četiri godine zatvora, a majka tri godine, za saučesništvo, jer su stavljale svoje stanove na raspolaganje za vozače koji su prebacivali ilegalce.

Dva druga osumnjičena srpska državljanina, koji su optuženi za upravljanje vozilima kojima su transportovani ilegalci preko granice, osuđena su na tri godine zatvora.

Državni tužilac Bijanka Šendorfer rekla je da su krijumčari postajali sve „alaviji“ i da su brzo organizovali „velike ture“ tri puta nedjeljno u konvoju sa do 40 izbjeglica.

Od vozila oni su koristili “reno espace”, u kojem su uklonili sjedišta kako bi prebacili 14 osoba.

Prilikom jedne vožnje se jedan putnik u kamionu zamalo ugušio zbog izduvnih gasova, a vozači su imali naređenje da ne prekidaju vožnju, te izbjeglicama nisu davali ni vodu ni hranu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.