Štab policijskih agencija angažiran na osiguranju izbora

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Operativni štab formiran u povodu osiguranja lokalnih izbora u BiH, a koji djeluje pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH (DKPTBiH), kontinuirano prati situaciju na terenu i poduzima sve neophodne sigurnosne, operativne i tehničke mjere kako bi izborni proces protekao u najboljem redu i u skladu s planiranom dinamikom.

Prema podacima kojima raspolažu bosanskohercegovačke policijske agencije u razmjeni s Interpolom, nisu zabilježene nikakve aktivnosti koje bi, eventualno, mogle utjecati na stanje sigurnosti, ili ugroziti izborni proces.

Kako je Feni kazao rukovoditelj Operativnog štaba Relja Kovač, ovo tijelo formirano je na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH i Centralne izborne komisije BiH, a radi osiguranja predizborne kampanje, transporta glasačkih listića, odnosno izbornog materijala te neometanog izbornog procesa na sam dan glasanja 2. oktobra.

Istaknuo je da su svi zadaci dosada izvršeni u skladu s utvrđenim planom, te da, osim slučajeva uništavanja izbornih plakata, verbalnih sukoba, odnosno narušavanja javnog reda i mira u manjem obimu koji su karakteristični za predizborni period, drugi incidenti nisu zabilježeni.

Kovač, nadalje, precizira da će sutra, na dan lokalnih izbora u BiH, pripadnici policije osiguravati sve izborne punktove, te da će nakon okončanja glasanja biti organizirana pratnja prilikom transporta izbornog materijala.

U Operativnom štabu akcije “Lokalni izbori 2016”, participiraju predstavnici svih bh. policijskih agencija, uključujući i Obavještajno-sigurnosnu agenciju – OSA-u i OSCE kao posmatrača.

Operativni štab formirala je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH radi koordinacije i praćenja realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih tijela u BiH, odnosno podizanja nivoa sigurnosti uoči, tokom i neposredno nakon provođenja lokalnih izbora u BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.