Stara vozila i oprema, konzerve kojima ističe rok trajanja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH ocijenila je da je stanje snabdjevenosti i materijalno-tehničke opremljenosti Oružanih snaga BiH zabrinjavajuće i da bi to trebalo promijeniti kako bi se spriječio odliv ljudstva.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić rekao je na današnjoj sjednici u Sarajevu da je u proteklih šest mjeseci 150 ljudi napustilo Operativnu komandu Oružanih snaga BiH.

“Gubimo lako ljude koji profesionalno obavljaju zadatke i predstavljaju BiH u misijama u inostranstvu”, konstatovao je Podžić i rekao da Komisija očekuje poboljšanje materijalno-tehničke snabdjevenosti Oružanih snaga kako bi se ovaj trend zaustavio i kako bi Oružane snage mogle da ispunjavaju svoje zadatke.

Prema njegovim riječima, članovi Komisije prilikom nedavne posjete Komandi 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Čapljini saznali su da je prosjek starosti motornih vozila u ovoj brigadi 27 godina i da čak 60 posto njih nije operativno.

On je dodao da je u 4. brigadi logorska oprema stara i dotrajala, da nedostaju rezervni dijelovi za vozila i da je upitno mogu li se ona popraviti.

Komisija za odbranu i bezbjednost, dodao je Podžić, nastavit će sa terenskim posjetama jedinicama Oružanih snaga BiH kako bi se direktno upoznali sa realizacijom Operativnog plana za unapređenje sistema javnih nabavki u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Članica Komisije Dušanka Majkić konstatovala je da ovo nije prvi put da se raspravlja o problemu javnih nabavki u Oružanim snagama i tome da li se u sektoru odbrane javni novac troši na odgovarajući način.

“Nedopustivo je da hrana predstavlja problem”, istakla je Majkić i navela da Oružane snage raspolažu sa 308 tona konzervi kojima uskoro ističe rok i koje će biti donirane ili otpisane.

Ona je postavila pitanje ko je i na koji način vršio nabavku, pri čemu je vojska gladna.

“Problem je i zastarjela oprema, nema ni radnih uniformi, pa će nam vojska uskoro hodati u poderanim uniformama”, dodala je Majkić i podsjetila na višegodišnji problem remonta helikoptera.

Ona je navela da je loše što se problemi sa javnim nabavkama ponavljaju iz godine u godinu i što ne postoji jasan dokaz da će se nešto promijeniti.

Član Komisije Hazim Rančić rekao je da su sredstva za remont helikopter odobrena, ali da se iz godine u godinu ovaj posao ne provodi zbog problema sa tenderima.

Članovima Komisije obratila se ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, koja je konstatovala da je zadovoljan vojnik preduslov za izvršavanje zadataka povjerenih Oružanim snagama BiH.

Prema njenim riječima, početkom godine usvojen je plan nabavke na osnovu kojeg se raspisuju tenderi, ali u Ministarstvu nisu zadovoljni njegovim provođenjem.

Komandantica NATO štaba u BiH general Giselle Wilz ocijenila je da postoji više problema, uglavnom sistemske prirode, koji onemogućavaju bolje provođenje odluka u odbrambenom sektoru.

“Ugovori o hrani, za nabavku rezervnih dijelova i drugi urađeni su na vrijeme, ali onda sistemski problemi utiču na kašnjenje njihove realizacije”, rekla je Wilz.

Ona je konstatovala da Ministarstvo odbrane BiH iz perspektive NATO-a ima ograničen budžet, ali da briga o vojnicima treba da bude fokus kako se ne bi vratilo kao bumerang i naštetilo organizaciji.

Komandant EUFOR-a general-major Friedrich Schrötter rekao je da su mladi vojnici ti koji su spremni da rade u najboljem interesu svoje zemlje, ali da uprava treba da riješi tehničke detalje kako bi sistem funkcionisao.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost primila je k znanju informaciju Ministarstva odbrane o realizaciji Operativnog plana za unapređenje sistema javnih nabavki u Ministarstvu i Oružanim snagama.

Ministarstvo je zaduženo da tromjesečno obavještava Komisiju o realizaciji Plana i komisijskih zaključaka.

S ciljem poboljšanja materijalnog statusa vojnika i civilnih lica, te zaustavljanja daljeg odliva ljudstva na službi u Oružanim snagama BiH, od Ministarstva je zatraženo da pripremi i Savjetu ministara dostavi neophodne prijedloge odluka, pravilnika i drugih akata, te da donese interne akte s tim u vezi.

Zajednička komisija posebno insistira na poboljšanju snabdijevanja Oružanih snaga BiH hranom, te planira da u narednom periodu posjeti komande brigada i drugih jedinica Oružanih snaga kako bi se neposredno uvjerili u stanje logističkog obezbjeđenja.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.