Sud BiH: Aleksandar Cvetković oslobođen optužbi za genocid

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo presudu kojom je Aleksandar Cvetković oslobođen optužbi za krivično djelo genocid.

Naime, nakon provedenih dokaza i njihove ocjene Vijeće nije van razumne sumnje moglo utvrditi odgovornost optuženog za djela za koja se teretio optužnicom od 12. septembra 2013. godine.

Sud nije mogao naći dokazanim inkriminacije sadržane u optužnici kojima se Cvetković teretio da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske RS-a krajem juna 1995. godine sudjelovao u izvođenu prvog napada na „UN zaštićenu zonu Srebrenica“, odnosno da je sudjelovao 11. jula 1995. u vojnoj operaciji „Krivaja-95“.

Također Aleksandar Cvetković oslobođen je inkriminacija kojima je terećen za sudjelovanja u ubistvima muškaraca i dječaka Bošnjaka na lokaciji „Ekonomije Branjevo“.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.