Sud BiH: Intenzitet pritiska prevazilazi granice podnošljivosti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sud Bosne i Hercegovine izrazio je duboku zabrinutost atmosferom koja se u javnosti kreira posljednjih dana, kojom se ova institucija pokušava ispolitizirati.

Putem zvanične web prezentacije apelovali su na one koji su proteklih dana iznosili neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH.

“Da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu tako društvu i državi uopšte”.

Saopštenje u cjelosti:

“Sud Bosne i Hercegovine izražava duboku zabrinutost atmosferom koja se u javnosti kreira posljednjih dana, a kojom se ova institucija nastoji politizirati, a rad njenih sudija degradirati. Sudije Suda Bosne i Hercegovine trenutno rade u teškim uslovima jer intenzitet pritisaka, koji dolazi sa više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti.

Ovim putem ponovno apelujemo na sve one, koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu tako društvu i državi uopšte. Građani naše zemlje, u svjetlu posljednjih dešavanja, nemaju ni jedan razlog za uznemirenost, jer pravosudne institucije na državnom nivou samo rade posao iz svoje nadležnosti. Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci advokatskih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima naše zemlje da konačno krene putem moderne evropske zemlje u kojoj svako nesmetano radi svoj posao.

Stoga, ponovno tražimo od onih, koji dolaze iz različlitih segmenata društva, a neosnovano se smatraju kompetentnim za komentarisanje rada državnog pravosuđa, da se suzdrže od miješanja u naš posao koji podrazumijeva provođenje zakona države Bosne i Hercegovine.

Pored toga, pritisak koji se na Sud BiH vrši zbog predmeta Naser Orić potpuno je neprihvatljiv i mora odmah prestati. Izuzetno je teško raditi u uslovima u kojima se na ovako otvoren način nastoji uticati na Sud. Apelujemo na Udruženje majki Srebrenice, koje traže oslobađajuću presudu, kao i na one koji traže osuđujuću, da se kreću u okviru rada svojih udruženja i da se ne miješaju u rad pravosuđa. To se, takođe, odnosi i na Udruženje Zelene beretke, Udruženje RVI, kao i na Savez logoraša regije Birač koji opet, s druge strane, traži proširivanje optužnice. Ovakva vrsta pritiska je nedopustiva i potpuno bespotrebna, jer ni na koji način ne može uticati na tok samog postupka.

Na kraju, Sud Bosne i Hercegovine nije institucija koja podliježe pritiscima, pokazala je dekada našeg rada. Sudije Suda BiH rade u teškim uslovima, ali ni su ni će ustuknuti pred bilo čijim interesima. Nastavljamo raditi punim kapacitetom, a od nadležnih institucija zahtijevamo da nam omoguće rad u normalnim uslovima”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.