Sud BiH odbio žalbu: Fahrudin Radončić ostaje u pritvoru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, ostaje u pritvoru nakon što je prvostepeno Vanraspravno vijeće Suda BiH odbilo žalbu odbrane.

Vasvija Vidović, braniteljica Fahrudina Radončića, uložila je prije pet dana žalbu Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine na određivanje pritvora njenom klijentu.

“Odlučujući po žalbi branitelja osumnjičenika Fahrudina Radončića, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 02. februara 2016. godine, donio rješenje kojim je kao neutemeljena odbijena žalba branitelja osumnjičenika Fahrudina Radončića izjavljena protiv rješenja Suda broj: S1 2 K 020433 16 Krn 13 od 27. januara 2016. godine”, navodi se u odluci.

“Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti sa vršenjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi”, navedeno je u odluci Suda BiH prilikom određivanja pritvora Radončiću.

Sud BiH je 28. januara odredio mjesec dana pritvora Radončiću kojeg Tužilaštvo BiH tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa, te davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

U obrazloženju odluke Suda BiH navedeno je da je Radončiću određen pritvor zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, ometati istragu, prikrivati dokaze ili počiniti novo krivično djelo.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.