Svaka 4,5 dana u svijetu pogine jedan novinar

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Po jedan novinar biva ubijen u svijetu svakih četiri i pol dana, navodi se izvještaju koji je objavio UNESCO u srijedu. Tokom protekle decenije 827 novinara ubijeno je dok su obavljali svoje zadatke, navodi se u izvještaju generalnog direktora UNESCO-a.

Najteže pogođene su arapske države, među kojima su Sirija, Irak, Jemen i Libija. Latinska Amerika druga je najteže pogođena regija, navodi se u izvještaju naslovljenom kao “Sigurnost novinara i opasnost imuniteta”.

Najviše pogibija – 59 posto tokom posljednje dvije godine – desilo se, očekivano, u ratnim zonama.

Tokom istog perioda, 78 od 213 ubijenih novinara (36,5 posto) desilo se u arapskim državama.

Možda najalarmantniji rast je povećanje broj pogibija novinara u zapadnoj Evropi i u Sjevernoj Americi, u 2014. godini nije stradao ni jedan novinar, a u prošloj godini ubijeno je 11.

Lokalni novinari u daleko su većem riziku nego strani novinari, dok na njih otpada 90 posto žrtava.

Zabilježen je, međutim, nagli porast broja ubistava stranih novinara u 2014. sa 17 ubijenih u odnosu na četvero godinu dana ranije.

Prošle je godine registrovano masovno povećanje broja online novinara koji su ubijeni, 21 u odnosu na dvoje ubijenih u 2014. Skoro polovina su sirijski blogeri.

Izvještaj je utvrdio da je ubijeno skoro desetostruko više muškaraca nego žena – 195 naprema 18 u periodu 2014/15. godine . Među ubijenim najviše je televizijskih novinara.

Izvještaj naglašava da pogibija nije jedini rizik kome su novinari izloženi.

– Obim rizika s kojim su suočeni novinari pokazuje 827 ubistva koje je registrovao UNESCO tokom perioda od deset godina – navodi se u izvještaju.

– Tome treba dodati nebrojena kršenja prava kojima su izloženi novinari, koja uključuju otmice, selektivna hapšenja, mučenja, uznemiravanja i maltretiranja, kako offline tako i online, kao i zaplijenu i uništenje materijala – dodaje UN-ova agencija.

Izvještaj je napravljen na zahtjev 39 država članica Međuvladinog vijeća UNESCO-a, prenosi AFP.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.