Sve spremno za izbore, o Mostaru nakon lokalnih izbora

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pokušali smo sve u ime CIK-a, ali očito mi nismo uspjeli. Ne snosimo nikakvu odgovornost. Zna se ko treba donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona vezane za Grad Mostar – kazao je Šantić. Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić izjavio je danas u Sarajevu da se o pitanju održavanja izbora u Mostaru može govoriti nakon lokalnih izbora u BiH.

– U ovom trenutku izbora za Grad Mostar nema. Meni je posebno žao, jer sam istovremeno glasač i Grada Mostara. Umjesto da 2. oktobra prvo obavim svoju građansku dužnost u Mostaru pa da se vratim obavljanju poslova u CIK-u, neću imati priliku glasati u Gradu Mostaru – kazao je Šantić.

Naveo je da je to pitanje koje ostaje otvoreno i vjerojatno će se rješavati u narednom razdoblju. Po njegovim riječima, više od 95.000 birača je upisano u izvode za birački popis Grada Mostara.

– Pokušali smo sve u ime CIK-a, ali očito mi nismo uspjeli. Ne snosimo nikakvu odgovornost. Zna se tko treba donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona vezane za Grad Mostar – kazao je Šantić.

Sutra izborna šutnja

CIK BiH izvršio je sve neophodne pripreme da bi 2. oktobra u sedam sati sva biračka mjesta bila otvorena i izborni proces trajao do 19 sati – kazao je novinarima danas u Sarajevu predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić.

Podsjetio je da je razdoblje izborne šutnje od subote, 1. oktobra, od sedam sati pa do nedjelje, 2. oktobra, do 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. U tom vremenu je političkim subjektima zabranjena bilo kakva politička promocija radi utjecaja na birače, odnosno vođenje bilo kakve kampanje koja bi eventualno mogla opredijeliti određeni broj birača da glasaju za određenu biračku opciju.

Šantić je istakao da birači mogu glasati s važećim identifikacijskim dokumentima koje su izdali službeni organi u BiH, a to su lična karta, pasoš, i vozačka dozvola.

– To su ta tri dokumenta, ali samo izdati od organa Bosne i Hercegovine, odnosno nadležnih organa u BiH – pojasnio je Šantić.

Za osobe koje poslije zaključenja Središnjeg biračkog popisa steknu biračko pravo, a nisu upisani u izvod iz Središnjeg biračkog popisa jer je on zaključen prije 45 dana, mogu otići na biračko mjesto koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće i na taj način glasati.

Oko 70.000 promatrača

Predsjednik CIK-a BiH osvrnuo se i na izjave Koalicije „Pod lupom“ koja prati izbore, kazavši da su analizirali sve njihove zahtjeve i da se veliki broj tih zahtjeva odnosi na nadležnost općinskih izbornih povjerenstava.

– Ono za što smo mi smatrali, mi smo to uputili općinskim izbornim povjerenstvima prije dvadesetak dana – kazao je Šantić, dodajući da ima i određenih navoda koji su paušalni, neutemeljeni, nemaju činjenica za te tvrdnje, nemaju čak ni dokaza.

Podsjetio je da je više od 3.200.000 upisanih birača u Središnji birački popis, više od 451 ovjereni politički subjekat, više od 30 hiljada kandidata.

– Otprilike imamo 6.000 ovjerenih promatrača, negdje oko 300 međunarodnih proosmatrača. Imamo oko 6.000 promatrača nevladinih organizacija, uključujući tu i određene političke subjekte, ali samo koje je ovjerilo CIK. Znači, CIKBiH oko 6.300 ovjerenih, s tim da će se tome pridružiti vjerojatno više od 60.000 ovjerenih promatrača od općinskih izbornih povjerenstava, znači od političkih subjekata – kazao je Šantić, dodajući da je to oko 70.000 promatrača.

Poručio je promatračima da budu prisutni na biračkim mjestima od sedam sati ujutro do 19 sati, ali i poslije zatvaranja biračkih mjesta, te da zahtijevaju da sva njihova zapažanja budu upisana u zapisnik o radu biračkog odbora.

Šantić je pozvao birače da u što većem broju 2. oktobra izađu na svoje biračko mjesto i zaokruže onu opciju koja im odgovara.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.